Crònica 20/09/2011

La comunitat internacional denuncia 2.700 morts a Síria

Ara
2 min
Captura de YouTube difosa ahir d'una manifestació d'estudiants contra Al-Assad a Damasc.

Barcelona.El degoteig constant de víctimes de la repressió a Síria no cessa i ha deixat fins ara un comptador de 2.700 morts, una xifra que inclou cent víctimes civils només la setmana passada al país, segons l'últim informe de les Nacions Unides. El document detalla també que hi ha hagut almenys 100 infants assassinats per les forces de seguretat del règim del president Baixar al-Assad des que van començar les protestes antigovernamentals a mitjans de març.

Amb aquest informe, el Consell de Drets Humans de l'ONU ja ha fet tots els passos possibles -des de Ginebra- per portar els responsables de la repressió a Síria al Tribunal Penal Internacional (TPI). L'alta comissionada del Consell, Kyung-wha Kang, va anunciar ahir que s'han reunit prou proves per acusar membres del règim de crims contra la humanitat al país.

Però qui té l'última paraula ara és el Consell de Seguretat de l'ONU, amb seu a Nova York. L'òrgan ha estat, fins a data d'avui, incapaç de posar-se d'acord per anar a l'una a Síria i només ha aconseguit tirar una tímida declaració condemnatòria contra Al-Assad -que es va llegir el 3 d'agost sense el suport del Líban.

Silenci al Consell de Seguretat

Caldrà el vistiplau del Consell de Seguretat, empantanegat ara amb el reconeixement de Palestina, perquè el TPI pugui tirar endavant un procés sobre la repressió a Síria. El ministre d'Exteriors francès, Alain Juppé, va criticar ahir justament "el silenci inacceptable" del Consell pel que fa els "crims contra la humanitat" comesos al país àrab. Les crítiques de Juppé van dirigides a la Xina i Rússia, que van vetar el projecte de resolució contra el règim a l'agost.

Control exhaustiu de Damasc

Independentment de la resposta internacional, les proves estan sobre la taula. Kang va anunciar que té a punt una llista de 50 sospitosos per enviar al TPI quan li sigui permès. Per fer pressió, va emfatitzar que tenen informes de forces de seguretat a la ciutat de Homs que "han detingut persones internades en hospitals, fins i tot des de quiròfan, i que també han impedit al personal sanitari arribar als ferits". L'ambaixador de Síria a Ginebra, Faisal Khabbaz Hamui, va negar ahir totes les declaracions i manté que són víctimes d'atacs islamistes.

stats