Crònica 10/02/2011

Les comunitats, alleujades perquè podran refinançar deute

El cafè per a tothom ha tornat a salvar l'Estat de l'envestida dels barons territorials que veien tracte de favor a Catalunya en l'acord Zapatero-Mas per permetre refinançar el deute català.

Marc Colomer
2 min
Elena Salgado en una imatge de dimarts al Senat.

BarcelonaNo només Catalunya podrà emetre més deute per fer front als venciments d'aquest 2011. Ho poden fer totes les comunitats autònomes. I no només això, sinó que si el que volen és refinançar el deute contret, ni tan sols hauran de disposar d'un pla d'ajustament pressupostari aprovat per l'Estat. Ha calgut que el govern espanyol ho deixés ben clar per calmar els presidents de comunitats autònomes -tant del PSOE com del PP- que veien en el vistiplau de Zapatero perquè la Generalitat emeti més deute per refinançar el ja existent un "tracte de favor" del govern espanyol amb Catalunya. Primer va ser Zapatero que va haver de negar cap privilegi per a Catalunya i qui va deplorar una polèmica "fictícia" i "amb alguna intenció".

I més tard, la ministra d'Economia, Elena Salgado, encara va haver de concretar més per aclarir que totes les comunitats tenen possibilitats d'emetre més deute o contreure crèdits per fer front al pagament dels venciments d'aquest any, ni que sigui sense disposar d'un pla de reequilibri econòmic de control del dèficit. Al capdavall, el refinançament del deute no implica l'increment del volum del deute. Una altra cosa són, però, les noves emissions que incrementen el volum de deute que, en aquest cas sí, han d'anar precedides d'un pla de reequilibri aprovat per l'Estat com el que ha redactat la Generalitat.

La possibilitat d'emetre deute per refinançar l'existent la tenen tant Catalunya com Múrcia i Castella-la Manxa, que han superat el límit per al 2010 (2,4%). Salgado va revelar que el govern espanyol ja tramita, sense necessitat de pla de retallada, les autoritzacions per refinançar deute a Andalusia, Galícia, Madrid i el País Valencià. Amb aquestes explicacions en va tenir prou el president del govern de Castella-la Manxa, el socialista José María Barreda, per passar en menys de 24 hores d'advertir que no admetria "cap tracte de tipus discriminatori" a anunciar la seva intenció de demanar autorització per refinançar deute i erigir el govern Zapatero en "principal garant" de la igualtat interterritorial.

Però els matisos de l'Estat i les rectificacions posteriors un cop repartit de nou el cafè per a tothom , no van tranquil·litzar el president de Múrcia, el popular i sovint controvertit Ramón Luis Valcárcel, que va exigir una convocatòria urgent del Consell de Política Fiscal i Financera perquè "quedin clars els criteris". Una reclamació si més no paradoxal, tenint en compte que van ser ni més ni menys que les comunitats autònomes les que van aprovar precisament al CPFF els procediments que ahir va haver de recordar el govern espanyol per justificar l'acord amb la Generalitat.

stats