NOU EXECUTIU ESPANYOL
Crònica 22/01/2012

La connexió alemanya de Mariano Rajoy

Joan Rusiñol
3 min
Álvaro Nadal, amb Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría al darrere, i Iñigo Méndez de Vigo el dia de la presa de possessió dels càrrecs.

MADRIDÁlvaro Nadal Belda (Madrid, 1970) es converteix en el polític més xerraire si l'interlocutor demostra interès per qualsevol tema que tingui relació amb Alemanya. El nou director de l'Oficina Econòmica del govern espanyol, diputat per Albacete, es va passar tota la legislatura passada a cavall de la seva demarcació electoral, de Madrid i de Berlín, on viuen la seva dona i els seus dos fills. Ell, que parla un correctíssim alemany, és un dels puntals de la potent connexió germànica que uneix la Moncloa amb la cancellera Angela Merkel i el poderós sector econòmic germànic. Amb ell al complex presidencial Mariano Rajoy pot dormir tranquil. I Berlín també.

El cap de l'executiu espanyol sabia des de feia temps que guanyaria les eleccions del 20-N (les enquestes eren inapel·lables) i va rumiar molt bé totes les peces del nou govern. Nadal era l'home perfecte per ser la persona de confiança en el dia a dia, sobretot en una estructura de govern que ha separat Economia d'Hisenda. L'Oficina Econòmica és un lloc clau i Rajoy hi ha situat un jove polític capaç de despenjar el telèfon i entendre's amb alemanys, que marquen els deures a Europa, sense intermediaris. De fet, ja va acompanyar Rajoy en els seus primers viatges com a president electe.

Un liberal moderat i preparat

Nadal és un economista molt preparat. Doctorat a Harvard, ha treballat a l'ambaixada d'Israel i coneix bé l'administració perquè va formar part de l'equip de la secretaria d'estat de Pressupostos. La legislatura passada va fer una ràpida immersió en la vida parlamentària. Tant que els periodistes que treballen al Congrés li van concedir el premi al diputat revelació de l'any 2011.

El president sap que aquest currículum professional, sumat a unes posicions liberals de formes suaus i moderades, li permetran mantenir un bon canal de comunicació si els conservadors alemanys perden les eleccions federals el 2013 i les esquerres, de la mà de l'SPD i Els Verds, tornen al poder.

La connexió germànica té un altre pal de paller destacat: Iñigo Méndez de Vigo (Tetuan, 1956), nou secretari d'estat per a la Unió Europea. Vinculat per tradició familiar a Alemanya i format en alemany -idioma que domina a la perfecció-, la seva relació amb el país teutònic es va anar intensificant a mesura que avançava la seva implicació en la política europea. El 2010 va rebre la Creu de Comanador de l'Ordre del Mèrit de la República Federal d'Alemanya per la seva aportació a les relacions hispano-alemanyes i a la unió d'Europa. En aquella ocasió l'ambaixada va destacar que "ha estat un aliat de la política europea alemanya, lluny de les fronteres dels partits".

La seva secretaria d'estat serà la més important del ministeri que dirigeix José Manuel García-Margallo. Ell pilotarà l'ordre que ha donat Rajoy de no deixar escapar el tren europeu i d'aconseguir situar l'Estat a la cabina de comandament de la locomotora comunitària. A aquest grup encarregat de liderar al continent la diplomàcia econòmica espanyola s'hi suma el titular d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, que ja va ocupar la mateixa cartera amb José María Aznar i que té l'encàrrec de no deixar escapar ni un euro per al camp espanyol en les negociacions de la PAC, la política agrícola comuna. Amic personal de Mariano Rajoy, està molt ben connectat des de fa anys amb moltes ambaixades i també parla alemany. Els tres nomenaments demostren que, per molt que es parli de la importància estratègica de l'Amèrica del Sud, a l'horitzó immediat només hi ha dues ciutats: Berlín i Frankfurt.

stats