RESPOSTA A LA CRISI
Crònica 25/03/2011

El consell assessor s'estrena polaritzant el debat econòmic

L'informe del consell assessor del Govern havia fet evidents grans distàncies en les postures de sindicats i patronals. La incomoditat dels agents socials amb les propostes era un escull per pactar.

Elena Freixa
4 min
Sindicats vigilants Els sindicats alertaven que el document dels experts bloquejava d'entrada qualsevol possibilitat de diàleg social a Catalunya.

Barcelona.Les receptes del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (Carec) van fer un trist favor a la cohesió dels agents socials i econòmics i van estar a punt de rebentar la cimera anticrisi convocada avui pel president de la Generalitat, Artur Mas. A última hora d'ahir al vespre, el president va calmar els mals presagis dels sindicats amb un document propi, allunyat de l'informe del Carec i sense les polèmiques propostes que plantejaven els experts, com la creació d'un contracte únic i el copagament de serveis com la sanitat, la justícia i les universitats.

Al migdia Mas ja va deixar entreveure que la unitat era vital de cara a la cimera per tal de fer passos i avançar en el camí de la sortida de la crisi. Conscient de la dificultat de buscar unitat entre un grup tan divers de veus -grups parlamentaris, Govern, sindicats, patronals i els membres del Carec-, el cap de l'executiu va orientar el document a garantir que la cimera sigui l'inici del diàleg i no una constatació de les distàncies que separen els convocats en alguns aspectes.

L'informe del consell que lidera el president d'Abertis, Salvador Alemany, va rebre des del principi les lloances de les patronals però va incomodar els sindicats, que ja anunciaven que es començaria amb mal peu la concertació social si l'executiu s'aferrava a aquest document per buscar les mesures de consens.

Els sindicats UGT i CCOO van demanar des del principi que la base de la negociació fos el text de l'Acord Estratègic per a la Competitivitat de l'Economia Catalana, un full de ruta pactat pel tripartit amb agents socials i econòmics el 2005 i actualitzat el 2008 que s'havia de tornar a revisar aquest any. "L'Acord Estratègic ja actua com a mínim comú denominador per arribar a acords", va lamentar la portaveu de CCOO, Dolors Llobet.

El secretari general d'UGT, Josep Maria Álvarez, va titllar ahir de "completament esbiaixada" la composició dels membres del consell assessor de la Generalitat i va criticar que el document emès estava, per tant, desequilibrat.

Ambdues organitzacions sindicals havien traçat ahir línies vermelles: no volien obrir debats sobre temes que anessin més enllà de les competències de la Generalitat ni tampoc cap retallada més al sector públic."Nosaltres anem a la cimera a buscar propostes concretes sobre el que preocupa la gent, és a dir, l'atur, la situació industrial i la FP", va avisar ahir Álvarez. Tots els desitjos s'han complert.

A canvi, el document del president sí que atén la petició que llançaven els agents socials de parar atenció a altres aspectes que consideraven estratègics: model de formació professional i plans d'ocupació activa per reduir els alts nivells d'atur, un aspecte que se subratlla com a primordial en aquests moments. En el tercer aspecte vital, garantir accés al finançament a les empreses, el document és vague i no aprofundeix en el que els sindicats volien: clarificar el paper actiu de l'Institut Català de Finances (ICF) en la resolució del problema d'escanyament que pateixen moltes pimes.

Una opinió ben diversa és la que defensaven a les files de les patronals els empresaris. El secretari general de Cecot, David Garrofé, va explicar a l'ARA ahir abans que es fes públic el document del Govern que les propostes del Carec s'ajustaven al que calia fer.

Mercat laboral

El contracte únic i la creació de llocs de treball

La proposta del Carec de simplificar el panorama contractual per tal de reactivar el mercat de treball i reduir l'atur comptava amb el vistiplau dels empresaris. En canvi, els sindicats rebutjaven tractar un assumpte d'àmbit estatal i que, segons advertien, no incidia en positiu sobre la creació d'ocupació. Aquest punt ha quedat oblidat en l'informe de Mas.

Fiscalitat

Reduccions en l'impost de societats i IRPF únic

Els canvis en l'impost de societats, demanda història de les organitzacions empresarials, sí que segueixen presents al document de conclusions de la cimera. El Govern proposa que els beneficis reinvertits per les empreses quedin exempts de tributació, una mesura que ja era al document del Carec. D'IRPF unificat, tal com proposava el consell assessor, res de res. Des de la patronal Cecot, el seu secretari general, David Garrofé, era partidari d'obrir aquest debat pels "efectes contraproduents" que pot tenir a la llarga dur a l'extrem el principi de fer pagar més a qui més té.

Les organitzacions sindicals no eren partidàries de parlar de rebaixar impostos, sobretot per afavorir els que compten amb més recursos, i encara menys si en la mateixa negociació se'ls plantejava la qüestió de cobrar quotes per fer ús de determinats serveis. Però això tampoc figurarà demà a la mesa.

L'IVA també serà subjecte d'una proposta de reforma, de simplificació, segons consta al document. D'aquesta manera es vol evitar que les pimes hagin d'avançar-ne el pagament abans d'haver-lo ingressat, una demanda insistent des de patronals com ara Pimec.

Copagament

Introduir quotes a la sanitat, la justícia i la universitat

El copagament per utilitzar determinats serveis públics com la sanitat, les universitats i la justícia no es menciona al document, malgrat haver estat també part de les recomanacions del Carec. El suggeriment d'aquestes quotes plana des de fa temps sobre l'opinió pública, especialment amb l'esclat de la crisi econòmica. L'expresident de Foment del Treball i actual líder de la CEOE, Joan Rosell, n'ha estat un dels seus principals defensors. Des de la Cecot, Garrofé també va dir que cal que els ciutadans es responsabilitzin de la despesa pública, encara que tenint en compte les rendes.

Administració pública

Simplificació de la burocràcia i aprimament de l'Administració

La concepció del sector públic enfrontava també els agents econòmics i socials que avui es trobaran a la mesa de negociació. La profunda reestructuració que proposaven els membres del Carec s'escudava en els objectius d'eficiència que persegueix el Govern. Es parlava també de reduir el nombre de funcionaris. Una altra línia vermella per als agents socials que no es creuarà avui. Malgrat tot, ahir el mateix president del Govern va reconèixer als membres de l'Associació Espanyola de Directius (AED) que totes les entitats, consorcis i altres organismes de l'entorn de l'administració patiran un "aprimament clar".

Nuclears

Defensa d'aquesta font d'energia en el mix

La postura del Carec no era clara en matèria energètica, tot i que defensava un paper per l'energia nuclear en el mix juntament amb les renovables i el gas natural, aquestes dues últimes amb un pes important. De fet, els experts demanaven ampliar les reserves de gas natural i ahir mateix Mas va anunciar que negociava per ubicar un magatzem de gas natural a Súria. És un extrem que no es recull al document final, la qual cosa pot satisfer tant sindicats com patronals, que no eren partidaris d'un debat en calent amb tota la crisi al Japó encara oberta després del terratrèmol.

stats