LA POSTURA DEL GOVERN PER AL 10 D'ABRIL Reportatge
Crònica 01/02/2011

Els consellers, a l'oposició, votaven a les consultes

Roger Tugas
2 min
Com a alcalde de Sant Cugat, el conseller de Territori, Lluís Recoder, va votar a la consulta, però es va negar a cedir-li espais municipals.

Les consultes sobre la independència, amb CiU a l'oposició, estaven "legitimades", segons Artur Mas. El llavors cap de l'oposició creia "important que la gent pugui participar, opinar i votar". Se sentia allunyat de "les reticències del president Montilla", a qui els referèndums feien "recança". Malgrat tot, ja com a cap de l'executiu, ara té un profund "dilema". Com la vicepresidenta, Joana Ortega, d'Unió, que tampoc es mulla però "no descarta" participar-hi.

El millor exemple que a l'oposició aquestes qüestions es veien més clares és que tots els consellers de CiU que han pogut ja han votat als seus respectius municipis, malgrat que alguns han evitat l'etiqueta de "sobiranistes". D'aquesta manera, en la primera onada del 13 de desembre del 2009, el conseller de Territori, Lluís Recoder, va participar a Sant Cugat -d'on era alcalde- i la d'Ensenyament, Irene Rigau, ho va fer a Ribes de Freser. Posteriorment, el 25 d'abril, l'encarregat del departament de Benestar Social, Josep Lluís Cleries, va votar a Vallirana i el màxim responsable d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, a Lleida. En últim lloc, el conseller d'Interior, Felip Puig, va introduir el sobre en una urna de Vallromanes, on la consulta es va realitzar el 20 de juny passat. De fet, fa tan sols deu mesos, Mas afirmava que "òbviament" ell votaria quan la consulta es realitzés a Barcelona. La data definitiva serà el proper 10 d'abril, però ara li entren els dubtes, ja que actua com a president "de tots els catalans" i tem dividir la societat.

Incògnita entre els independents

A més dels dos màxims càrrecs del Govern, quatre consellers independents podran participar en la consulta a la ciutat comtal: Andreu Mas-Colell, Ferran Mascarell, Boi Ruiz i Pilar Fernández Bozal, que va signar el recurs contra la primera votació, a Arenys de Munt, en tant que cap dels advocats de l'estat a Catalunya. Preguntats per l'ARA, els seus equips de premsa no van determinar-ne l'actitud el 10 d'abril.

Aquesta sobtada incertesa de Mas va ser aprofitada per l'oposició. El portaveu del PSC, Miquel Iceta, assegurava que el president "dubta entre la independència, la via autonòmica, un acord amb el PSOE o un acord amb Rajoy" i li va demanar que s'aclarís, pocs dies després que Jordi Pujol hagués fet el pas cap a l'estat propi. També li va recordar que el rei Joan Carles sí que vota en els referèndums i es va preguntar si Mas "se situa en un lloc superior".

Per la seva banda, el secretari general d'ERC, Joan Ridao, va animar els consellers a participar-hi, però va diagnosticar "trastorn bipolar" a CiU pels seus dubtes sobre les consultes, que en el seu dia va decidir "acompanyar però no promoure". "Recorda la manera de fer del pujolisme però més moderna", va assegurar, ja que Mas primer "escalfa la parròquia" i després "recula".

El candidat nacionalista a Barcelona, Xavier Trias, sí que votarà. És clar, però, que les municipals no seran fins un mes i mig més tard.

stats