PRESIDENCIALS A FRANÇA
Crònica 06/03/2012

Els conservadors europeus neguen un pacte anti-Hollande

La campanya electoral per les presidencials franceses s'encén. Els màxims mandataris conservadors europeus van negar ahir que hagin vetat François Hollande, el rival de Nicolas Sarkozy.

àlex Vicente
2 min
François Hollande manté les opcions de guanyar Nicolas Sarkozy en les presidencials franceses d'aquesta primavera.

PARÍSLa batalla electoral de les presidencials franceses es va estendre ahir per tot el continent, després que un mitjà alemany va llançar la hipòtesi d'un front conservador constituït per tots els dirigents de dretes europeus a favor del president francès, Nicolas Sarkozy, i en contra del seu rival progressista, François Hollande.

Segons el setmanari alemany Der Spiegel , els principals dirigents de la Unió Europea haurien acordat no rebre l'aspirant socialista a l'Elisi durant el seu tour per les principals capitals europees de les últimes setmanes. La cancellera alemanya, Angela Merkel; el primer ministre italià, Mario Monti; el premier britànic, David Cameron, i també el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'haurien posat d'acord per beneficiar Nicolas Sarkozy en aquesta contesa electoral, a la qual concorre amb sondejos molt desfavorables.

"No hi paro gaire atenció, perquè el que compta no és la posició dels dirigents conservadors, sinó la decisió del poble francès", va expressar ahir François Hollande, que es va mostrar favorable a una Europa "més solidària i que generi creixement". El candidat socialista s'ha mostrat partidari de renegociar el pacte per l'austeritat pressupostària segellat la setmana passada a Brussel·les per iniciativa d'Angela Merkel i Nicolas Sarkozy i ja ha anunciat que hi vol incloure noves mesures, com ara l'intervencionisme del Banc Central Europeu i la creació d'eurobons.

Rajoy també ho desmenteix

Tots els acusats van desmentir ahir l'existència d'aquesta aliança, començant pel mateix Sarkozy. "¿Creuen que els dirigents europeus no tenen res més a fer que pactes o coses com aquesta? Mai n'he parlat [d'Hollande] ni amb els uns ni amb els altres", va dir el president, candidat a una releecció que es complica cada vegada més. "El problema d'Hollande és que ha viatjat poc, o sigui que no s'adona que estem en un món obert", va afegir.

Per la seva banda, David Cameron va negar "formar part d'un pacte secret de qualsevol tipus" i Angela Merkel també ho va fer a través del seu portaveu. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va sumar-se al desmentiment general: "Tothom sap qui vull que guanyi a França. Però que hagi dit que no rebré Hollande no és veritat. Puc assegurar-li que a mi no se m'acuden coses així".

Per si tot plegat no fos prou, el candidat socialista a la presidència francesa també ha hagut de suspendre el seu viatge als Estats Units després que el president nord-americà, Barack Obama, anul·lés una entrevista conjunta "per problemes d'agenda", segons el Partit Socialista francès.

stats