EL NOU FINANÇAMENT
Crònica 27/11/2011

La consulta pel concert s'obre pas

La consulta per referendar el pacte fiscal a les urnes agafa força. Dirigents de CiU ja la tenen assumida i ERC insistirà en el referèndum per legitimar la proposta. Les enteses al Parlament seran claus.

S. González / O. March
3 min
EL RECORD DEL 10-A Dirigents de CiU i ERC, com ara Oriol Pujol i Joan Puigcercós, van donar suport explícit a les consultes populars sobre  la independència que van iniciar-se el 13 de setembre del 2009 a Arenys de Mar. Escenes com aquesta es poden reproduir en un hipotètic referèndum sobre el pacte fiscal.

BARCELONA.Quan se li ha preguntat al Govern quin era el pla B si el futur president espanyol, Mariano Rajoy, donava un cop de porta a la reivindicació del concert econòmic, la resposta sempre ha estat la mateixa: no n'hi ha perquè exposar totes les cartes és perjudicial per a la negociació. Però mentre el PP s'instal·la a la Moncloa, Artur Mas ja va fent via i preveu que el seu executiu aprovi una modificació de la llei de consultes populars abans de Nadal. És un primer pas per a un referèndum que, tal com va avançar ahir l'ARA, ERC exigirà que se celebri durant el primer trimestre del 2012.

La consulta s'obre pas, però ara per ara les agendes de convergents i republicans la plantegen a una velocitat diferent. ERC denuncia que el concert ha deixat de ser la gran prioritat de CiU, però dirigents nacionalistes apunten que la federació "té coll avall" un hipotètic referèndum per legitimar el pacte fiscal. Ho justifiquen assegurant que la majoria absoluta del PP -contrària a la sobirania econòmica de Catalunya- només es pot entendrir si la ciutadania dóna un suport ampli a la proposta de finançament.

Aquest suport ampli, entenen a CiU, ja el van donar els votants diumenge a les eleccions espanyoles, quan es va registrar un triomf històric de la federació. Aquella mateixa nit, i l'endemà, tant Josep Antoni Duran i Lleida, cap de files dels nacionalistes a Madrid, com el president de la Generalitat, Artur Mas, van assenyalar el pacte fiscal com a prioritat en els pròxims quatre anys. No van parlar d'una hipotètica consulta, però. Això fa sospitar als republicans que CiU vol utilitzar la consulta com a "cotilla" en les negociacions amb Rajoy i fins i tot, conscients que el PP es negarà a donar qualsevol privilegi a Catalunya, allargar la consulta dos anys i mig de tal manera que puguin aprofitar-ne l'efecte en les pròximes eleccions al Parlament.

Contra un frontó

I és que intentar negociar amb el PP serà com enfrontar-se a una paret de frontó. Fonts populars asseguren que no és el mateix el concert econòmic per al País Basc que per a Catalunya. "Forma part de la identitat dels bascos com ho és la llengua per als catalans", s'esmercen a argumentar més enllà dels criteris estrictament econòmics propis d'una gran recessió. L'objectiu del PP és allargar la reivindicació fins al 2013 per, aleshores, quan l'economia comenci a repuntar i s'hagi de revisar el model de finançament, apaivagar els catalans pactant un augment del percentatge de recaptació d'algun impost. "Negociar amb Duran acostuma a ser fàcil", afirmen fonts del PP coneixedores de la trajectòria del cap de files de CiU a Madrid.

"Sempre anem amb l'«és més del que hi havia»", critiquen des d'ERC. Els republicans consideren que precisament és el cap de llista de CiU el que "posa límits" a la transició nacional que va anunciar Artur Mas en el seu discurs d'investidura i insten el president de la Generalitat a fer un referèndum per l'autodeterminació l'any 2014 si el concert econòmic queda condemnat al fracàs. En això hi coincideixen els sectors més agosarats de CiU. Fins i tot algun dirigent adscrit en aquest eix té la intenció de portar la qüestió al pròxim congrés de CDC, que se celebrarà a la segona quinzena del març del 2012.

Escenari al Parlament

Aquesta entesa en el fons de la qüestió pot aplanar el camí d'una entesa més o menys estable entre CiU i ERC al Parlament. Després del desglaç iniciat per part de la nova direcció republicana, comandada per Oriol Junqueras, s'han començat a curar les ferides obertes amb el tripartit. "Hem d'ajudar el país perquè no caigui en mans dels que treballen en contra dels seus interessos", assegurava ahir Junqueras davant del consell nacional d'ERC. Això era una clara referència a la necessitat d'evitar que el Govern, com ja va fer al juny, pacti els pressupostos amb el PP.

El caràcter restrictiu dels comptes del 2012, però, és un escull complicat de digerir per part dels republicans, que encara retreuen a Mas que eliminés l'impost de successions i que no aposti per la sisena hora a les escoles públiques. En l'eix nacional, la cosa és diferent. Concert i llei de consultes, malgrat les dues velocitats dels dos partits, només poden comptar amb el suport de CiU, ERC i potser ICV. I si no, només cal veure el procés de les consultes populars sobre la independència per confirmar-ho.

stats