Crònica 13/08/2011

El pla contra l'especulació aferma el rebot de les borses

Toni Garganté
2 min
El pla contra l'especulació aferma el rebot de les borses

Barcelona.Les borses europees van confirmar ahir la seva recuperació amb uns increments del 4% de mitjana. El rebot, el segon consecutiu des de la desfeta dels primers tres dies de la setmana, arriba després que els organismes reguladors d'Espanya, França, Itàlia i Bèlgica aprovessin mesures per aturar l'especulació amb la prohibició de les vendes a curt termini. Uns altres països com ara Alemanya ja fa temps que tenen regulades aquest tipus d'activitats.

Les apostes sobre valors a la baixa fa molts anys que es practiquen en els mercats borsaris, però en les últimes setmanes han agafat un protagonisme exagerat, especialment després d'aquest dilluns, quan els fons més especuladors han abandonat la pressió sobre el deute sobirà i s'han traslladat a les borses. La decisió del Banc Central Europeu (BCE) de comprar deute sobirà va espantar els inversors més impacients, que s'han abocat a la renda variable.

Les vendes de valors borsaris a curt consisteixen en el lloguer d'unes accions a canvi d'un incentiu. L'inversor que es queda amb els títols borsaris els ven, intenta provocar la seva pèrdua de valor i després els recompra més barats. El procés reporta guanys importants i es fa de manera ràpida, normalment el mateix dia. El pro pie tari de les accions les recupera, però segurament a un valor més baix.

Tanmateix, com que ha rebut una comissió del llogater, tot queda bé. Els problemes sorgeixen quan l'inversor amb pressa ha de provocar rumors de tota mena perquè les ac cions baixin. Segons el gestor de fons de GVC Gaesco, Lluís Peralta, aquestes pràctiques es noten més a l'estiu, quan hi ha menys volum d'operacions.

Amb tot, Peralta destaca que la prohibició de les vendes a curt "és positiva, perquè redueix la pressió sobre els bancs i talla una de les incerteses que hi havia a les borses". A més a més, el representant de GVC Gaesco afegeix que és possible que d'aquí a uns dies les vendes a curt tornin als mercats, "tal com va passar el 2008 després de la crisi de Lehman Brothers".

Falta d'unitat política

Un dels problemes per actuar amb aquestes pràctiques és la falta d'unitat política de l'eurozona. Ahir mateix la banca alemanya va mostrar la seva disconformitat i va eliminar les vendes en curt de manera permanent, encara que donen suport a la prohibició temporal per calmar els mercats.

Així les coses, la borsa espanyola va pujar un 4,82% i va aconseguir la segona pujada més gran de l'any i la més exitosa entre els mercats europeus. Als Estats Units, la borsa de Nova York va pujar un 1,13%, i va encadenar la segona pujada consecutiva dels últims 30 dies. Tot i això, els indicadors coneguts ahir sobre l'economia nord-americana no van aportar optimisme.

La confiança del consumidor va caure al nivell més baix des del 2008. En canvi, el consum va augmentar un 0,5% el ju liol. Si tornem a Europa i el sobrecost del deute sobirà espanyol (prima de risc), la rendibilitat dels bons a 10 anys es va mantenir pràcticament estable en el 4,99%, per sota del límit psicològic del 5% i al mateix nivell de novembre de l'any 2010. D'aquesta manera, l'anomenat risc país va seguir per sota dels 300 punts i va confirmar la sisena baixada consecutiva.

stats