Crònica 06/02/2011

La guerra contra la pol·lució a través de la recerca i la innovació

Albert Punsola
2 min

BARCELONA.Una opció complementària a la lluita contra l'origen de la contaminació és la neutralització dels agents contaminants un cop s'han emès. És una línia de recerca que estan desenvolupant algunes empreses, com la química FMC Foret, que ha obtingut una substància capaç d'eliminar els òxids de nitrògen (NOx) de l'aire. La substància pot ser continguda en la pintura, el ciment, l'alumini o la ceràmica. Es tracta d'un fotocatalitzador. "El que fa és oxidar els NOx convertint-los en nitrats mitjançant una reacció química natural que es produeix amb la incidència de la llum del sol", detalla Belvis Martínez, directora de desenvolupament de negocis de la companyia. Els nitrats es generen en una quantitat que no suposa cap impacte per al medi i es dissolen en la pluja.

Però, i si no fa sol? La recerca s'orienta en aquests moments en ampliar l'eficiència del sistema en condicions d'il·luminació solar escassa o nul·la. "Estem treballant -indica Belvis Martínez- en un tipus de llum artificial que faria possible el mateix procés". I afegeix: "Això permetria que la neutralització dels NOx es produís de nit o en espais com els túnels". De moment, Castelló de la Plana i Sant Sebastià han incorporat aquest producte a dos projectes municipals: un poliesportiu i un magatzem, respectivament. La primera aplicació comercial disponible ha estat el resultat d'un desenvolupament compartit amb l'Institut de Tecnologia Química de la Universitat Politècnica de València i la consultoria ambiental ReMa.

Solució a gran escala

"Teòricament seria possible neutralitzar tots els òxids de nitrogen que s'emeten en una ciutat sempre que hi hagués una superfície determinada on aplicar el producte", indica Belvis Martínez. Les ambicions són grans i en l'horitzó immediat se situa un projecte europeu de col·laboració amb més empreses i centres tecnològics, per intentar eliminar altres agents, com el diòxid de sofre, responsable de la pluja àcida i veritable amenaça per als asmàtics.

El físic i tècnic de l'Agència d'Ecologia Urbana de Barcelona, David Andrés, valora els progressos en la neutralització dels NOx "per la capacitat d'innovació que representa i perquè és un nou pas en la direcció d'aconseguir una ciutat més habitable". Tanmateix, considera que la solució passa per "reduir gradualment les emissions de la font principal, que és el vehicle privat, i que el transport públic fos molt més còmode, econòmic i ràpid". Martínez coincideix que "el gran impacte en la lluita contra la contaminació vindrà d'un canvi d'hàbits en l'ús del vehicle privat". De moment, la restricció del vehicle privat a gran escala, com s'ha fet a Londres, està fora de l'agenda.

stats