CRISI LABORAL
Crònica 01/06/2011

Els contractes indefinits cauen tot i la reforma

El contracte de foment de l'ocupació indefinida, que rebaixa les indemnitzacions per acomiadament, no ha tingut els efectes que el govern defensava per acabar amb la dualitat al mercat de treball.

Elena Freixa
3 min
El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, defensa que es facin més reformes en l'àmbit laboral estatal per frenar l'increment de l'atur.

Barcelona.La reforma laboral aprovada pel govern espanyol no està aconseguint l'objectiu d'impulsar un mercat de treball més estable. La contractació indefinida va caure un 7,7% durant el primer trimestre a tot l'Estat, al mateix temps que els contractes temporals van revifar i van créixer un 0,7%. Això no passava des de finals del 2006, segons va recollir ahir el Banc d'Espanya en el butlletí econòmic trimestral.

La destrucció d'ocupació estable va trencar la tendència positiva de l'últim trimestre del 2010, ja amb el nou marc laboral vigent. En paral·lel, la taxa de temporalitat va repuntar gairebé mig punt, fins al 24,8%. El Banc d'Espanya va assenyalar dos factors per explicar aquests resultats. D'una banda, el poc ús del contracte de foment de la contractació indefinida (el que el govern pretenia generalitzar amb la reforma) i, de l'altra, el final dels incentius per convertir contractes temporals en indefinits.

L'abaratiment de la indemnització per acomiadament que preveu aquest contracte de foment de l'ocupació estable (de 45 dies per any a 33) no va servir, doncs, per evitar que el pes de la contractació indefinida a Espanya es reduís i se situés en el 9% a l'abril.

Aquest informe va coincidir ahir amb la publicació de les noves dades d'atur de l'Eurostat, en què Espanya torna a repetir com l'estat amb més atur de la Unió Europea, amb una taxa del 20,7% a l'abril. L'atur al conjunt d'Europa va mantenir-se al 9,9% i a la zona euro va situar-se al 9,4%, segons l'informe.

Si es mira l'evolució en l'últim any, l'atur estatal és el que més ha crescut entre els estats membres, ja que a l'abril del 2010 la taxa vorejava el 20%. En canvi, a la UE la tendència de l'atur ha estat positiva, amb una recuperació de tres dècimes respecte a la situació d'ara fa un any.

Un cop més són els treballadors més joves els que apareixen com els principals afectats per l'atur. En aquest punt les dades del Banc d'Espanya, que parlen d'un atur juvenil de gairebé el 35%, contrasten amb les europees, que situen l'atur dels menors de 25 anys en el 44%. La dada contrasta amb la mitjana dels països de la zona euro, on els joves tenen una taxa de desocupació del 19,6%, menys de la meitat que a Espanya. En països com Alemanya, l'atur juvenil no arriba al 8%.

L'evolució de les dades d'atur del primer trimestre cal interpretar-les tenint en compte que no és un trimestre bo per al mercat de treball. Malgrat això, el Banc d'Espanya va lamentar que fins al març encara hi va haver una "certa intensificació" en la destrucció de llocs de treball que va fer minvar la taxa d'ocupació a nivells del 2001.

Demà el ministeri de Treball publicarà les dades d'atur registrat del maig. L'inici de les contractacions per a la temporada turística pot tenir un efecte positiu en les xifres, que no han parat d'empitjorar des de començaments d'any.

Una de les traves afegides a la recuperació econòmica és l'encariment de les hipoteques al maig. L'indicador europeu de referència per calcular-les, l'Euríbor, va pujar al 2,147%, la qual cosa es traduirà en una pujada de gairebé 800 euros. Es tracta del sostre més elevat des del gener del 2009.

Després que l'Euríbor toqués sostre l'agost del 2008, va iniciar una tendència a la baixa que va portar-lo, el març del 2010, al nivell més baix de l'última dècada, un 1,215%. Des de llavors, a poc a poc, va anar allunyant-se d'aquest mínim, sobretot des que a l'abril el Banc Central Europeu (BCE) va reorientar de nou la seva política monetària i, per frenar la inflació, va apujar un quart de punt els tipus d'interès. El president del BCE, Jean-Claude Trichet, no va descartar llavors un nou augment si cal, tot i afegir que no preveia una sèrie d'increments continus.

Reformes sota la lupa europea

La reforma laboral i la resta de reformes engegades pel govern espanyol passaran per la lupa de la Comissió Europea (CE) la setmana que ve, quan es publicarà per primera vegada un informe on s'analitzarà si les transformacions engegades són suficients o no. A més, s'espera que la CE ho aprofiti també per fer recomanacions.

La singularitat d'aquesta anàlisi és que per primera vegada es podran comparar amb criteris homogenis les situacions als diferents estats membres. El document recollirà una avaluació exhaustiva dels programes d'estabilitat, de les polítiques pressupostàries i de les reformes econòmiques dutes a terme en cada cas.

Malgrat que les autoritats europees van remarcar els criteris descriptius i de neutralitat amb què s'ha elaborat l'informe, caldrà veure com reben els mercats el veredicte emès en cadascun dels casos.

stats