Crònica 24/01/2011

La contradicció dels països en desenvolupament

1 min

Els països en vies de desenvolupament són els que més estan creixent i els economistes temen que els preus dels aliments, inflacionaris, tinguin un impacte negatiu en les butxaques dels consumidors i retardin la sortida de la crisi econòmica dels últims dos anys. El problema, en aquests països, especialment en els asiàtics, d'acord amb Abdolreza Abbassian, expert de la FAO, és que de moment una bona part de la població, amb la millora econòmica, sí que es pot permetre pagar preus alts pel menjar, la qual cosa contribueix a fer que els preus continuïn alts: "Trobem en un mateix país un bon nombre de gent que pot pagar el menjar car i trobem gent totalment impotent, abocada a la pobresa i la malnutrició, que deixa de menjar i que necessitarà ajuda exterior". L'expansió industrial que s'ha produït a la Xina i a l'Índia en els últims anys ha provocat que hi hagi centenars de milions de persones que han afegit carn, llet i ous a la seva dieta habitual, és a dir, productes d'animals engreixats amb gra. Hi ha més població al món, i més població que menja carn i cereals destinats a la producció de biofuel, cosa que ha fet que la demanda de gra al món s'hagi duplicat des dels noranta fins a arribar als 41 milions de tones anuals.

stats