PRESIDENCIALS A FRANÇA
Crònica 30/01/2012

Sarkozy també apunta als bancs

Nicolas Sarkozy vol recuperar el terreny perdut davant el seu rival a les presidencials, el socialista François Hollande. Ahir va reaparèixer davant les càmeres per anunciar una nova bateria de reformes.

àlex Vicente
2 min

PARISDidàctic, pausat i estranyament modest. Així es va presentar Nicolas Sarkozy davant dels francesos per precisar un nou paquet de mesures per estabilitzar la situació econòmica. Més com un president que pretén actuar fins a l'últim minut de la legislatura que com el candidat -encara no oficialment declarat- a una reelecció que s'anuncia complicada. "Jo sóc el cap d'estat", va repetir fins a mitja dotzena de vegades durant una entrevista televisada per sis canals francesos. El president va admetre "errors" i va dir que tenia en compte "la possibilitat de perdre" les presidencials de la primavera. Però, alhora, es va mostrar "determinat" i va atacar, sense citar el seu nom, "l'arrogància" del seu rival, el socialista François Hollande, que dijous va presentar el seu programa.

Gran part de les mesures detallades ahir ja havien estat presentades a grans trets pel mateix Sarkozy durant l'últim mes. D'entrada, un augment de l'IVA d'1,6 punts que contribuirà a finançar la cobertura social, en contrapartida d'un descens de les cotitzacions patronals de 13.000 milions d'euros. A partir de l'octubre, l'impost sobre el valor afegit passarà del 19,6% al 21,2%. Tot i així, Sarkozy va prometre que "els preus no pujaran gràcies a la competència".

D'altra banda, el president va anunciar nous "acords de competitivitat", que podrien suposar l'enterrament definitiu de la setmana laboral de 35 hores, aprovada per l'ex-primer ministre socialista Lionel Jospin, a qui va citar diverses vegades -juntament amb l'economia espanyola- com a contraexemple del que cal fer ara mateix.

Sarkozy també precisar el seu projecte de taxa sobre les transaccions financeres, que hauria d'aportar mil milions d'euros als comptes públics abans que acabi el 2012. Només afectarà les operacions a borsa i l'anomenat trading intensiu, un tipus d'especulació automàtica exempta de control. A més, l'executiu francès crearà una banca per concedir crèdits a les pimes i posarà en marxa noves mesures per afavorir l'accés a l'habitatge i els contractes d'aprenentatge per a joves.

Amb aquesta nova bateria de reformes, Sarkozy volia situar-se sobre el fangar preelectoral i anunciar "realitats i no promeses". Però el seu èxit va ser relatiu. Va sonar sobreactuat durant part de la seva intervenció -tot i sostenir que la clau de les presidencials serà "la sinceritat i l'autenticitat"-, es va embolicar en explicacions massa tècniques i va incrementar la confusió en no declarar-se oficialment candidat, com l'empenyia part del seu entorn.

Hollande, al davant

Mentrestant, Hollande acaba de tancar una de les millors setmanes de la seva carrera política, després d'una entrada oficial en campanya pràcticament impecable. A les enquestes el candidat socialista treu sis punts més que Sarkozy a la primera volta i fins a vint a la segona. Però, en tres mesos, els pronòstics encara es poden capgirar. Sobretot quan el Sarkozy gairebé irreconeixible que ahir es va presentar davant les càmeres torni a cobrar l'aspecte de la bèstia política que sempre ha demostrat ser.

stats