ALERTA NUCLEAR
Crònica 21/03/2011

El control de Fukushima progressa lentament

Hiroko Tabuchi
3 min
Sumi abe, de 80 anys, va ser rescatada ahir El nét de Sumi Abe va aconseguir escapar-se de la runa ahir, nou dies després Del tsunami, i va avisar els serveis d'emergència.

The New York TimesEl Japó semblava que progressés ahir de forma moderada en l'estabilització d'alguns dels reactors de la central nuclear de Fukushima, però, al mateix temps, es van conèixer nous casos de contaminació radioactiva en els productes agrícoles i el bestiar.

Dos dels sis reactors malmesos a la central de Fukushima estan ara sota control en un estat conegut com a parada freda gràcies a la tasca dels enginyers, que han pogut restaurar les bombes d'aigua d'emergència.

Aquests dos reactors ja s'havien tancat abans de l'històric terratrèmol de la setmana passada, i per tant representaven menys risc que els altres quatre reactors malmesos. "Ens estem acostant a poder controlar la situació", va dir Tetsuro Fukuyama, vicesecretari general del govern japonès.

No obstant això, la Tokio Electric Power, companyia que administra la planta, va patir un revés quan el govern li va comunicar ahir que l'acumulació de pressió al devastat reactor número 3 obligaria a ventilar gasos radioactius. Aquest reactor conté un combustible altament tòxic que inclou plutoni.

Es va arribar a aquesta situació malgrat els esforços d'una missió especial dels bombers enviada dissabte per refredar el reactor, que hi va llançar 2.400 tones d'aigua durant més de 14 hores.

Hores després, però, la companyia elèctrica va assegurar que la pressió s'havia estabilitzat i que s'havia cancel·lat l'emissió de gasos. L'empresa va explicar que desconeixien què havia causat l'augment de la pressió i va destacar la incertesa amb què encara han de treballar els enginyers que es troben a Fukushima.

Steven Chu, secretari d'Energia dels Estats Units, es va mostrar optimista en una entrevista a Fox News: "Cada hora i cada dia que passa les coses estan més controlades", va dir. Segons la seva opinió, els tècnics japonesos que miren d'evitar que la radiació s'escampi estan fent "grans progressos". A més, va afegir que en cas d'una eventual fuga de radiació els nord-americans no correrien cap perill.

Al Japó, però, la radiació sembla que s'està estenent. El govern va dir ahir que ha prohibit tots els enviaments de llet provinents de la prefectura de Fukushima, així com els espinacs de la prefectura d'Ibaraki. L'anunci va arribar després de trobar nous casos en què aquests aliments tenien nivells de radioactivitat superiors als normals.

Substàncies perilloses

Les substàncies que s'han trobat són el iode-131 i el cesi-137, dos dels elements amb més perill d'entre els que es tem que s'han escapat de la planta de Fukushima. El iode-131 pot ser perillós per a la salut humana, sobretot si s'absorbeix a través de la llet i els productes lactis, ja que pot acumular-se a les tiroides i provocar càncer. Per la seva banda, el cesi-137 pot debilitar les cèl·lules i augmentar el risc de patir càncer.

Fukuyama va destacar que tot i que s'han detectat nivells superiors als que es considerats normals, no existeix cap risc immediat per a la salut pública. "Amb els nivells actuals, deixaria que els meus fills mengessin espinacs i beguessin aigua" de Fukushima, va dir Fukuyama.

Cap dels productes contaminats que s'han detectat s'han comercialitzat, però Fukuyama va admetre que alguns aliments es podrien haver escapat dels controls.

Drames personals

Mentre persisteixen els desafiaments nuclears, deu dies després del terratrèmol i el tsunami que van destrossar la costa japonesa, continuen apareixent noves històries de drames individuals. Un equip va localitzar ahir una dona de 80 anys i el seu nét de 16 sota la runa de casa seva a la ciutat d'Ishinomaki, a uns 30 quilòmetres al nord-est de la ciutat de Sendai, a Miyagi.

El noi, identificat com a Jin Abe, va aconseguir sortir de les runes de casa seva. En localitzar-lo, la policia local va avisar els serveis d'emergència perquè alliberessin la seva àvia, Sumi Abe, segons va informar la cadena NHK. Tots dos van ser hospitalitzats, però es desconeix en quin estat es troben.

Mentrestant, la policia japonesa va elevar ahir la xifra oficial de morts a més de 8.100 persones. Es preveu que la xifra final s'acosti als 20.000 morts. En una conferència de premsa, la policia de Miyagi va anunciar que, només a la seva regió, calculaven que hi hauria més de 15.000 morts.

La planta nuclear segueix sent un lloc perillós on treballar. Almenys 25 treballadors i cinc membres de la Força d'Autodefensa (l'equivalent a l'exèrcit) han estat exposats a quantitats perilloses de radiació. Un mínim de 20 treballadors i quatre soldats han resultat ferits i dos treballadors continuen desapareguts.

stats