NOVA REFORMA LABORAL
Crònica 16/09/2011

Els convenis autonòmics queden arraconats

M.c.
2 min

Madrid.L'última reforma laboral de José Luis Rodríguez Zapatero es va aprovar ahir gràcies a l'abstenció del PP, un partit que s'hi va manifestar frontalment en contra. La contrapartida que es van endur els populars va ser que els convenis sectorials autonòmics deixaran de tenir prioritat sobre els estatals en cas de conflicte. D'aquesta manera, el partit de Mariano Rajoy va aconseguir també que el president espanyol dinamités l'acord amb el PNB i CiU per fer prevaler els convenis autonòmics i que va permetre a l'executiu aprovar la negociació col·lectiva.

El diputat del PNB Emilio Olabarría va acusar a l'executiu d'incomplir el pacte al qual havien arribat a canvi d'una "abstenció fictícia i falsa" del PP per aprovar les últimes mesures laborals. El diputat de CiU Carles Campuzano va recordar els "compromisos" que es van fixar i que "s'haurien d'haver tramitat" i va denunciar-ne l'incompliment. Per això va mostrar el seu "absolut rebuig" a un acord que "torna a posar en evidència que quan es posen d'acord és per limitar la competència de les autonomies". No obstant això, la seva formació es va abstenir. El ministre de Treball, Valeriano Gómez, va treure importància a la marginació dels convenis autonòmics perquè va dir que "només afecten el 9% dels treballadors".

Les mesures que incorpora la nova reforma laboral i que el Congrés va convalidar ahir prorroguen les ajudes als desocupats sense prestació i modifiquen la legislació laboral impulsant la temporalitat. El contracte de formació, el més barat, es podrà allargar fins als 30 anys dels treballadors fins al 2013. Aquest contracte pot durar entre un i tres anys amb un sou mínim de 641 euros en proporció al temps de treball, que, com a màxim, pot ser del 75% perquè la resta es destina a la formació. Si l'empresa no supera els 250 treballadors, no ha de pagar la Seguretat Social i si els supera n'ha de pagar un 75%. D'altra banda, durant dos anys se suspèn la norma aprovada el 2006 que obligava els empresaris a fer contractes indefinits als treballadors que han treballat dos anys amb contractes temporals. Zapatero ja no farà més reformes.

stats