LA REPRESSIÓ DE BAIXAR AL-ASSAD
Crònica 08/03/2012

El règim sirià converteix Bab Amr en un barri fantasma

Les autoritats sirianes han permès l'entrada d'equips humanitaris al barri rebel de Homs quan ja no poden salvar ningú. L'ONU intenta una mediació i els Estats Units recorden que Síria no és Líbia.

Cristina Mas
2 min
El règim sirià converteix  Bab Amr en un barri fantasma

BARCELONA.Després d'un mes de bombardeigs i una setmana d'invasió per les forces de seguretat, un equip de la Mitja Lluna Roja siriana va poder entrar ahir a Bab Amr, el barri rebel de Homs. L'enviada de les Nacions Unides, la baronessa Valerie Amos, va seguir els equips humanitaris en una visita d'una hora de durada. S'hi van trobar un barri fantasma: cases destruïdes i carrers buits. L'oficina d'Amos va descriure la situació de "devastadora" i va dir que havia sentit trets. És el primer testimoni internacional sobre el terreny des que l'Exèrcit Sirià Lliure, braç armat de la resistència, va abandonar el barri, que va caure a mans de les forces d'elit de Maher, germà del president Al-Assad

"El nostre equip ha arribat a Bab Amar i no ha trobat res de res", explicava ahir per telèfon des de Damasc Sàleh Dabakkeh, portaveu de la Mitja Lluna Roja siriana. "Tothom havia marxat a altres barris o ciutats pròximes: els carrers i les cases estaven buits", afegia. L'organització va explicar que havia distribuït ajuda humanitària a uns 2.700 veïns del districte rebel desplaçats a la població d'Abel, als afores de Homs. El comboi del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), en canvi, no va rebre l'autorització de les autoritats sirianes per entrar a Bab Amr.

La visita d'Amos va despertar rebuig entre alguns habitants de Homs. "Ja no creiem en les Nacions Unides, cada estat juga amb la nostra sang en funció dels seus interessos", deia el jove opositor Ualid Fares, contactat per Skype.

La representant de l'ONU es va reunir a Damasc amb el ministre d'Exteriors sirià, Ualid al-Mouallem, que a través de l'agència oficial de notícies va assegurar que "el govern fa tot el que pot per cobrir les necessitats dels civils", malgrat les "injustes sancions", imposades pels països àrabs i la UE i els Estats Units. L'objectiu d'Amos, que serà a Síria fins divendres, és aconseguir un alto el foc i l'accés de les agències internacionals humanitàries. El règim sirià només permet la feina, amb limitacions, de la Mitja Lluna Roja local.

El CICR va alertar ahir d'altres focus de violència: Hama, Daraa i particularment les zones rurals de la província d'Idlib, al nord el país. L'oposició va denunciar que, acabada l'ofensiva a Homs, les forces de seguretat s'estaven concentrant en les regions rebels del nord. Fonts opositores van calcular que almenys 75 civils van morir ahir a mans de les forces sirianes.

Panetta descarta l'atac

El secretari de Defensa nord-americà, Leon Panetta, descarta una sortida militar a Síria. L'administració Obama continua confiant en la pressió militar i econòmica per protegir els civils del règim d'Assad, va assegurar en una comissió de defensa del Senat, davant les insistents preguntes del senador John McCain. El líder republicà d'Arizona ha estat el primer senador a reclamar una intervenció armada a Síria, perquè la considera "l'única opció realista per aturar la massacre". Panetta va argumentar que una intervenció podria accelerar una guerra civil i empitjorar una situació ja explosiva. El secretari de Defensa també va recordar que la força aèria siriana és cinc vegades més gran que la que tenia Muammar al-Gaddafi a Líbia.

stats