Crònica 18/04/2012

Un nou cas de corrupció, més dubtes sobre la fortuna Kirchner

Ara
2 min
Una partidària de Cristina Fernández dilluns a la capital argentina.

BARCELONA.Un nou cas de corrupció, destapat fa poques setmanes, esquitxa la presidenta argentina, Cristina Fernández. L'obscurantisme sobre el sorprenent enriquiment del matrimoni Kirchner des del seu accés al poder l'any 2003 és cada cop més gran. En aquesta última investigació oberta per la justícia, el vicepresident argentí, Amado Boudou, que va fer tiquet electoral l'any passat amb Cristina Fernández, està acusat d'haver intercedit a favor de l'empresa d'un amic seu que va ser rescatada de la fallida pel govern.

És només l'últim episodi d'un núvol d'interessos i favors que el matrimoni Kirchner va anar ordint al seu voltant des que va arribar a la Casa Rosada. I que la justícia, fins ara, no ha pogut desemmascarar.

Un augment del 928%

Gràcies a les dades que la mateixa presidenta està obligada a entregar anualment a l'Oficina Anticorrupció de l'Argentina, se sap que el patrimoni de la parella Kirchner ha augmentat un 928%, en els 9 anys que fa que ocupa el poder, passant dels 1,2 milions d'euros declarats l'any 2003 -quan Néstor Kirchner va arribar al poder- fins als 12,2 milions d'euros de l'any 2010.

Sobre el paper, tots els números quadren, però una lectura més reposada converteix en inversemblants ingressos com ara els interessos de fins al 20% cobrats com a rendiment de capital mobiliari, molt per sobre del preu de mercat. O cobraments pel lloguer dels hotels que posseeixen a la Patagònia en l'època de l'any en què estan tancats. Són aquests moviments fantasma de capital els que han aixecat l'alerta sobre els contractistes avesats a pagar comissions a la parella Kirchner a través d'intermediaris.

Per si amb tot plegat no n'hi hagués prou, el mes passat es va fer públic que la presidenta Cristina Fernández s'havia apujat el sou un 45% aquest any respecte al 2010. Ara cobra un salari brut de 8.500 euros mensuals i no és dels més alts entre la classe política argentina.

stats