Crònica 06/05/2011

La corrupció, incapaç de frenar l'hegemonia valenciana del PP

El PP, que presenta onze candidats esquitxats per la corrupció, aconseguiria, segons el Baròmetre del CIS, 60 diputats, sis més que el 2007. El PSPV s'enfonsaria en passar de 38 a 33 representants.

Oriol March
2 min
La corrupció, incapaç de frenar l'hegemonia valenciana del PP

Barcelona.El PP valencià és indestructible. Ni els nombrosos casos de corrupció que han esquitxat el partit, en general, ni els que han afectat Francisco Camps, president dels populars valencians i candidat a la reelecció, en particular, afecten la salut de ferro de què fa gala el PP al País Valencià. El Baròmetre del CIS que es va fer públic ahir li dóna 60 diputats a les Corts -sis més que el 2007- i augmenta fins als 24 punts l'avantatge sobre el PSPV, que passaria de 38 representants a només 33. Una distància abismal.

A més de la ja pronosticada victòria humiliant del PP sobre el PSPV de Jorge Alarte -conegut només pel 40,4% dels valencians i el candidat amb la pitjor valoració pels ciutadans, amb un 4,08-, el CIS enterra les expectatives nacionalistes d'entrar al Parlament valencià. El Bloc Nacionalista Valencià, principal força del Compromís per València, format per quatre partits més, es quedaria sense representació en sumar tan sols un 2,7% dels vots. Esquerra Unida -que el 2007 es va presentar en el Compromís i que el 22-M ho farà en solitari- aconseguiria, en canvi, sis diputats, un menys dels que va assolir la coalició en els anteriors comicis. Enric Morera, candidat de Compromís, només és reconegut per un 15,5% dels ciutadans. La número 2 de la llista conjunta, Mònica Oltra, d'Iniciativa del País Valencià, va criticar ahir: "El CIS no pregunta per la nostra candidatura, sinó per un dels seus partits, el Bloc, i això falseja i manipula la realitat"

Laments a banda, i si el CIS no erra el tret, els valencians no passaran cap mena de factura pels constants escàndols de corrupció que han afectat el PP els últims anys i que, davant la debilitat de l'oposició, semblaven l'únic perill per a Camps. De fet, en les llistes del PP hi ha cinc imputats -entre els quals hi ha Camps- i sis implicats per corrupció. El comitè electoral del PP estatal els va donar el vistiplau tot i els allargats tentacles dels casos Gürtel i Brugal.

La intocable Rita Barberà

El PP escombrarà a València. Rita Barberà, alcaldessa des del 1991, repetiria la majoria absoluta al consistori sense patir. No arribaria al 57,4% que va aconseguir el 2007 davant Carmen Alborch -rècord a la ciutat-, però assoliria un rotund 53,4%. Al seu rival del PSPV, Joan Calabuig, el coneix només un 22,3% i perdria dos dels dotze regidors. Menys de la meitat que Barberà. EUPV entraria amb dos regidors.

stats