POLÈMICA PER LA RECEPCIÓ DE TVC AL PAÍS VALENCIÀ
Crònica 19/02/2011

Una cortina de fum contra el Gürtel

Mentre les xarxes socials vessaven d'indignació i els partits polítics catalans ho rebutjaven unànimement, el govern valencià va titllar de grotesques les protestes contra el tancament de TV3 al País Valencià.

M. Gordillo / N. Martínez
3 min
Les protestes van arribar fins a la porta de la Generalitat valenciana, on ahir al vespre es va fer una concentració convocada a través de les xarxes socials.

València.El dia després del cessament de les emissions de TV3 al País Valencià l'expectació era màxima a la seu d'Acció Cultural, l'entitat propietària de les antenes que dijous van tallar el senyal de la televisió catalana. L'entitat que presideix Eliseu Climent va presentar ahir un document en el qual acusava la Generalitat valenciana d'haver utilitzat el conflicte com a cortina de fum per tapar el cas Gürtel i advertia que esgotaria la via judicial contra l'expedient sancionador que el va obligar a prendre aquesta decisió.

Climent va comparèixer acompanyat pels seus antecessors a la presidència, Vicent Martínez Sancho i Joan Francesc Mira, i envoltat per representants de tots els partits d'esquerres valencians, els dos sindicats majoritaris, i nombrosos representants d'associacions cíviques i ciutadanes. Climent va vincular directament el tancament de TV3 als escàndols de corrupció que afecten el president de la Generalitat, Francisco Camps i altres alts càrrecs de les institucions governades pel PP. A més, va advertir el cap del consell que la seva actuació contravé "l'esperit" de les normatives europees sobre llibertat de circulació i el va acusar d'haver modificat la llei arbitràriament per "perseguir" Acció Cultural, per la qual cosa va exigir la seva dimissió.

Acció Cultural no donen per perduda tota la guerra. L'entitat plantarà batalla als tribunals contra les ordres del consell, que van decretar els successius tancaments dels repetidors i les multes interposades. L'assumpte es troba ara en mans del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, però Climent no va descartar arribar fins al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg.

La Generalitat valenciana va respondre a les crítiques a través de la portaveu del consell, Paula Sánchez de León, que va considerar les protestes "exagerades i grotesques", i va apuntar que l'única "censura" és la que s'havia produït pel que va definir com un "atac gairebé terrorista" a la pàgina web de la Generalitat valenciana. El col·lectiu Anonymous va bloquejar al matí el portal institucional per apuntar després als del PP regional i Radiotelevisió Valenciana. A més multitud de pàgines web i blogs (sumaven més de 200 a la llista mostrada per ACPV al seu portal) van deixar les seves pantalles en negre durant 24 hores en senyal de solidaritat amb l'entitat cultural. Sánchez de León va justificar l'obstinació de l'executiu autonòmic per tancar TV3 perquè estava emetent "de manera il·legal". La consellera va reiterar que la concessió d'un tercer multiplex (un ample de banda de quatre canals de televisió digital) per part del govern central és condició sine qua non per poder parlar de reciprocitat, tot i que al País Valencià hi ha actualment tres canals digitals disponibles i sense adjudicar.

Atac al català

La decisió del tancament de TV3 va ser criticada per la gran majoria dels partits catalans. CiU, PSC, ERC, ICV i SI van coincidir a condemnar la censura exercida pel govern de Camps. Les formacions catalanes van expressar unànimement que el tancament és una mostra més del maltractament que exerceix el PP sobre la llengua catalana. Fins i tot, Ciutadans es va mostrar contrari a la mesura, atès que "les televisions públiques les paguen tots els ciutadans, s'haurien de poder veure arreu". Per la seva banda, la Generalitat de Catalunya va assegurar que batallarà "políticament i tècnicament" perquè es reprenguin les emissions, tot i que afirma que serà "discreta" en les gestions per respectar el "context preelectoral" valencià, recordant les eleccions del 22 de maig.

stats