Publicitat
Publicitat

La productivitat es redueix un 30% en els feiners del pont

Els costos dels dos dies de festa arribaran als 2.542 milions

El cost dels dos dies de festa de la setmana que ve sumen 2.542 milions d'euros a Catalunya, segons càlculs efectuats amb dades de Foment del Treball. Els dies feiners la productivitat caurà un 30%.

L'impacte d'un dia festiu en l'economia catalana se situa en una forquilla entre els 1.816 milions d'euros, si es considera una aturada total (com una vaga general), i els 1.271 milions en el cas que l'activitat s'aturi en un 70%. Com que els comerços poden obrir els dos dies de festa de la setmana vinent, el cost real s'aproparà més a la banda baixa d'aquesta forquilla. Això vol dir que les pèrdues dels dos dies festius suposaran 2.542 milions, segons es desprèn de les dades facilitades per la patronal catalana Foment.

Aquesta és la conseqüència més llaminera del llarg pont que arriba, però hi ha una sèrie d'intangibles que ningú ha xifrat en diners, però que poden representar uns costos més rellevants per la competitivitat empresarial. Així, un dia feiner entre festius intersetmanals suposa una reducció del 15% en el rendiment de la plantilla d'una empresa, segons els càlculs de la patronal. Cal afegir a aquest percentatge un altre 10% d'augment del cost d'energia (les arrencades i aturades de maquinària en una línia de producció són més cares que la fabricació en continu). Finalment, cal considerar un 5% addicional en el sobrecost de neteja i altres serveis. Tot plegat suma un 30% de pèrdua de productivitat en cada un dels tres dies feiners del pont.

Aquesta és la raó principal per la qual el president de la CEOE, Joan Rosell, ha destacat des de fa anys (ja quan era el màxim responsable de Foment) que una opció per no perdre tanta productivitat implica concentrar a un dels dos extrems de la setmana els dies de festa en casos com els de la setmana que ve. Si els dies festius es poguessin traslladar a dilluns i dimarts o dijous i divendres, la resta de feiners quedarien seguits, i l'efecte esmentat de la pèrdua de productivitat del 30% es reduiria molt.

Estalvis per al 2012

Un estudi de la CEOE assenyala que si els nou festius estatals previstos en el calendari de l'any que ve es moguessin a dilluns o divendres l'estalvi a Catalunya totalitzaria els 4.540 milions (24.150 milions en el cas de tot el territori espanyol). De fet, el mateix president de la patronal, Joan Rosell, va sentenciar ahir a la cadena Cope que el macropont de la setmana que ve "és un veritable escàndol".

Malgrat això. Hi ha alguns sectors industrials que es beneficien de situacions com les de la setmana que ve, com és el cas de l'automòbil. La caiguda de la demanda per l'alentiment econòmic existent ha fet que algunes empreses hagin decidit aturar la producció per regular el seu nivell d'existències, precisament ara que s'acosta l'acabament de l'any. Aquest és el cas de la fàbrica de motocicletes de Yamaha de Palau-solità i Plegamans i el de Seat, que tancarà la planta de Martorell la setmana vinent, menys la línia de producció del model de l'Audi Q3.

La filial de Volkswagen pararà dues setmanes més per Nadal, del 23 de desembre fins a l'11 de gener. De fet, la caiguda de les vendes de vehicles ha fet que Seat hagi reduït en 50.000 vehicles la previsió de producció per aquest any.

Però com que no hi ha dos casos iguals ni dins el mateix sector, fonts de Nissan van afirmar just el contrari, que mantindran la fàbrica de la Zona Franca oberta els tres dies feiners del pont.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT