CURSA ELECTORAL ALS ESTATS UNITS
Crònica 18/09/2011

Un altre 'cowboy' cavalca cap a la Casa Blanca

Núria Ferragutcasas
3 min
Gran debat a la cNN 01. Dick Perry dilluns al debat de la CNN des de Florida. 02. Sarah Palin, líder del Tea Party.

WashingtonRick Perry és l'enèsim polític que s'envolta de la mística del vaquer solitari per obtenir simpaties i vots. La imatge de l'home amb barret, pantalons texans, gran sivella de plata i botes de punta es presenta en la política nord-americana com l'epítom de la llibertat, l'aire lliure, l'individualisme i la defensa dels oprimits. Presidents com Ronald Reagan i George W. Bush ja van explotar fins a la sacietat i amb èxit aquesta imatge.

El governador de Texas no vol ser menys i, de fet, clama que ell és l'autèntic vaquer. A diferència de Bush, que va néixer a Connecticut en una família adinerada, Perry va créixer en un poble de l'oest, Paint Creek, tan petit que en molts mapes ni apareix. L'any passat, aquest fill de ranxer ja presumia entre periodistes d'haver disparat amb la seva pròpia arma contra un coiot que va amenaçar el seu gos als boscos a prop d'Austin. Perry sap que la figura del vaquer dur el pot ajudar no només a guanyar les primàries republicanes, sinó també la Casa Blanca.

En només un mes, el governador de Texas ha vaporitzat el lideratge de Mitt Romney. L'exgovernador de Massachusetts era el gran favorit però sense convèncer ningú. Els republicans anhelaven un candidat fort i carismàtic en la carrera per la candidatura del seu partit a la presidència dels Estats Units, i l'han trobat en Perry. A més, el polític texà també ha tret l'etiqueta de favorita del Tea Pary a la congressista de Minnesota, Michele Bachmann. El moviment ultraconservador, que ha aconseguit marcar l'agenda política de la batalla electoral, veu amb molt bons ulls el governador Rick Perry per la seva defensa aferrissada dels ideals conservadors i d'un Estat reduït a la mínima expressió.

La influència del Tea Party

El governador de Texas ja és el favorit per un 30% dels enquestats i supera en 10 punts el seu màxim rival, Mitt Romney, segons la mitjana de sondejos de la web especialitzada Real Clear Politics. La congressista Michele Bachmann obté un 7% i és superada per un punt pel congressista de Texas, Ron Paul, que representa el llibertarianisme, la branca del partit republicà més aïllacionista i escorada a la dreta. Entre els seguidors del Tea Party, Perry augmenta la seva distància sobre el segon i obté el 35% dels vots, mentre que Romney i Bachmann empaten amb un 14%.

El moviment ultraconservador Tea Party s'ha apoderat del partit republicà i ha catapultat primer Bachmann i ara Perry. Els dos candidats són contraris a l'avortament i al matrimoni homosexual, i neguen el canvi climàtic i la teoria de l'evolució de Darwin. A més, són crítics durs de la grandària del govern federal i de la intromissió de Washington en els assumptes del ciutadà, i per això advoquen per retallades de la despesa pública i per mantenir els impostos baixos. Uns ideals que enlluernen els seguidors del Tea Party.

En les primàries republicanes hi participen vuit candidats, però tot indica que serà un combat a tres bandes. Romney, que ha estat a la cúspide durant mesos, lluitarà contra Perry i Bachmann per aconseguir la nominació. Si bé el congressista Ron Paul va aconseguir un decorós segon lloc en la consulta d'Ames (Iowa) de l'agost passat, les seves idees ultraliberals en matèria de política exterior estan molt allunyades del partit i pocs creuen que pugui guanyar.

Romney podria sortir vencedor d'una batalla a tres perquè pot atreure fàcilment el vot republicà més moderat. Tot i així, si Bachmann abandona aviat les primàries, Rick Perry té molts números per aconseguir la nominació. Una ajuda per al governador de Massachusetts podria arribar d'Alaska. L'exgovernadora i excandidata a la vicepresidència, Sara Palin, és l'única que podria alterar la llista de favorits del Tea Party i dividir el vot ultraconservador, però cada vegada li queda menys temps per decidir-se.

Ajudes a part, el pla de salut que Romney va aprovar a Massachusetts i que Obama va agafar com a model de la seva polèmica reforma sanitària és una gran llosa per als votants conservadors. Perry, en canvi, es vanagloria d'haver creat més d'un milió de llocs de treball a Texas des del 2009.

Tots contra Perry

En els últims dos debats republicans, la majoria de candidats van atacar el nou favorit, Rick Perry, però qui ho va fer amb més agressivitat va ser Bachmann. La congressista de Minnesota és conscient que sense el Tea Party està acabada. Per això, Bachmann va ressaltar la puresa conservadora de la seva candidatura i va criticar Perry per impulsar una vacuna per a nenes, contra el virus del papil·loma humà, en el debat de dilluns organitzat per la cadena CNN. Mitt Romney tampoc va deixar passar l'ocasió de censurar Perry per les seves declaracions sobre la Seguretat Social. Segons el governador de Texas, el sistema està basat en l'estafa piramidal. Així, el "tots contra el vaquer Perry" comença amb bons auguris per al texà.

stats