Crònica 27/11/2011

El crèdit segueix encallat tot i les fusions de caixes

Toni Garganté
2 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, renova l'acord anual  de l'obra social amb les caixes catalanes.

BARCELONA.El director general de la patronal de caixes CECA, José María Méndez, ja ho va dir en la seva intervenció al saló Borsadiner, que ahir va tancar les portes: "La reestructuració del segment de caixes ha estat la única mesura estructural aplicada durant la passada legislatura". De 45 entitats que hi havia fa dos anys només en queden 15 a tot l'Estat. Mai s'havia donat un canvi tan dràstic, i la sensació és que segurament el procés no s'ha acabat.

Les entitats han guanyat en dimensió, però l'aixeta del crèdit segueix tancada, perquè des d'Europa s'incrementen cada vegada més els requeriments de capital. Segons dades de la mateixa CECA, el nivell de crèdit va caure un 3,7% al setembre. Els venciments del sistema financer espanyol per a l'any que ve arriben als 120.000 milions d'euros. Sembla que ara pot començar el ball d'integracions entre bancs. El Popular ha tirat la primera pedra, amb la seva oferta per adquirir el Pastor.

A més, cal tenir present les tasques de sanejament que ha iniciat el Banc d'Espanya, que a través del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) ha intervingut tres caixes i un banc. La primera va ser Caja Castilla-La Mancha el març del 2009 i després va seguir Cajasur. Més recentment, l'organisme regulador ha decidit fer el mateix amb dues entitats valencianes: la CAM i el Banc de València. El FROB també ha estat protagonista en l'entrada en el capital de Nova Caixa Galicia, CatalunyaCaixa i Unnim, en què ha obtingut participacions molt altes.

Ha hagut d'entrar-hi l'Estat perquè es destapessin casos de falta de transparència en el cobrament d'indemnitzacions i plans de pensions generosos, com han estat els exemples de Nova Caixa Galicia, la CAM, el Banc de València i Caixa Penedès, en la qual fins i tot s'ha descobert que el president i tres directius havien pactat un pla de pensions amb una altra entitat. La consolidació del sector financer espanyol s'ha notat al carrer, perquè s'han tancat dues oficines cada dia els últims dos anys. Les fusions han representat una reducció del 15% de les xarxes de sucursals (2.000 des del començament de la crisi) i del 12% de les plantilles, segons la CECA.

stats