CREIXEMENT ECONÒMIC
Crònica 06/07/2011

La fi de la crisi comença d'aquí dos anys

La força d'exportacions i turisme permetrà a Catalunya créixer un 3% el 2013 i crear ocupació, tot i que els nivells d'atur d'abans de la crisi no s'aconseguiran fins al 2016, segons CatalunyaCaixa.

àlex Font Manté
2 min

BARCELONA.CatalunyaCaixa va publicar ahir les previsions més optimistes que hi ha actualment sobre l'economia catalana. "El pitjor de la crisi ha quedat enrere", va assegurar Josep Oliver, principal autor de l'informe que l'entitat financera presenta cada sis mesos.

Oliver creu que Catalunya començarà a sortir de la crisi el 2013 o, com a molt, el 2014. Serà aleshores quan l'economia creixerà al voltant del 3% i l'atur es començarà a reduir de manera significativa. Segons l'estudi, el PIB català pujarà un 1,1% aquest mateix any i un 1,6% el que ve. Aquestes previsions superen les de la Generalitat, que espera créixer un 0,9% el 2010. Segons Josep Oliver, Catalunya creixeria un 2% aquest mateix any si no fos per la reducció de la despesa que ha fet la Generalitat. De fet, al seu parer, actualment el sector públic no és que no aporti creixement, sinó que en resta i, per això, quan el 2013 s'acabin les mesures d'austeritat, el sector públic tornarà a sumar i s'encarrilarà la sortida de la crisi.

Però la recuperació encara trigarà a completar-se. L'economia encara està patint "el xoc més excepcional de la història de Catalunya" i encara hauran de passar uns anys perquè l'atur torni als nivells de principis del 2008. "No serà fins al 2016 o el 2017 que tindrem el nivell d'ocupació previ a la crisi", va dir Oliver. Aquest any, però, la creació de llocs de treball "serà zero".

La creació d'ocupació vindrà principalment dels serveis, que avui dia suposen gairebé tres quartes parts dels llocs de treball de Catalunya. L'impacte de la indústria serà inferior: en primer lloc perquè només representa el 16% de l'ocupació catalana, però també perquè "la indústria pot créixer amb la mateixa o menys gent que abans gràcies a una millor mecanització -va dir Oliver-. Així es millora la productivitat".

Exportacions i turisme

El sector exterior serà qui lideri la sortida de la crisi, donada l'embranzida que estan agafant les exportacions i el turisme, com es pot veure al gràfic que il·lustra aquest article.

El primer trimestre del 2011, les vendes de productes catalans a l'estranger van arribar als 13.400 milions d'euros, un rècord històric que supera el nivell registrat el segon trimestre del 2008. Són especialment destacables els augments que registren les zones on tradicionalment menys ha exportat Catalunya. Les vendes a l'Àsia i els Estats Units estan creixent a un nivell molt superior que les dels països de la zona euro, que són el principal destí de les exportacions catalanes. "La indústria catalana va fer els deures d'expansió internacional abans de la crisi i per això ara és competitiva", va dir Oliver.

El turisme també viu un moment dolç. El sector preveu tenir el millor any de la història a Catalunya, amb 16,5 milions de visitants i 48 milions de pernoctacions hoteleres malgrat que baixen la despesa i l'estada mitjana. Segons Oliver, sembla evident que les revoltes al món àrab faran que vinguin turistes que han descartat viatjar a aquells països.

Oliver només va destacar un risc potencial perquè s'interrompi la recuperació: Grècia. La crisi del deute "encara ens donarà algun ensurt fins que no es defineixi el segon rescat de Grècia". Però quan això passi, previsiblement aquest mateix estiu, la situació ja estarà encarrilada, a parer seu.

stats