LA GESTIÓ DE LA CATÀSTROFE
Crònica 14/03/2011

La crisi nuclear encalla el Japó

Joan Serra Eugènia Sendra
4 min
Imatge de la devastació Una dona camina entre la runa a la ciutat d'Ofunato, a la prefectura d'Iwate. L'atenció als damnificats Els soldats practiquen rescats a la província de Miyagi.

El tsunami marcarà un punt d'inflexió en la història de l'energia nuclear del Japó. "És la pitjor crisi des de la Segona Guerra Mundial", va admetre ahir el primer ministre, Naoto Kan. A la devastació provocada per les onades gegants s'hi ha afegit una crisi nuclear que encalla l'inici de la reconstrucció i amenaça de provocar un drama molt més important. El pànic va incrementar-se ahir després que el govern nipó reconegués que lluita per evitar una explosió nuclear descontrolada. La prioritat és la seguretat de la població, que viu amb incertesa el degoteig d'informacions sobre possibles radiacions mentre intenta digerir la xifra de víctimes, que ja superaria la barrera de les 10.000, molt per sobre de les 6.400 comptabilitzades en el terratrèmol de Kobe del 1995. El primer ministre japonès va qualificar la situació de "molt greu".

L'estat d'emergència nuclear decretat està fonamentat. I l'amenaça resulta seriosa. El Japó va assumir ahir que els nuclis de dos reactors de la central de Fukushima Daiichi (a 280 quilòmetres de Tòquio) estan sotmesos al perill de patir una fusió parcial mentre que ja s'han detectat problemes de refrigeració en un tercer. Però el gran maldecap de les autoritats locals és evitar una explosió dels sarcòfags que contenen els reactors, com va passar a la central de Txernòbil ara fa 25 anys. Per evitar qualsevol fuga, els equips de treball van prendre la decisió de fer emissions controlades a l'exterior per reduir la pressió al recinte de contenció dels reactors. L'executiu de Naoto Kan va rebutjar les comparacions amb el desastre del 1986, tot i que va admetre que en les dues centrals de Fukushima s'havia alliberat radiació per sobre dels límits recomanables. "És essencialment diferent a l'accident de Txernòbil i treballem per prevenir que s'estenguin els danys", va anunciar el cap del govern, unes declaracions recollides per l'agència de notícies Jiji. L'accident de Txernòbil va expulsar a l'atmosfera una radioactivitat 500 vegades superior a la bomba atòmica d'Hiroshima de l'any 1945. De l'entorn de Fukushima ja s'han evacuat més de 200.000 persones.

Fallades en dues centrals més

De moment, no hi ha esquerdes en els sarcòfags dels reactors de Fukushima, tampoc en el que va patir l'explosió dissabte, recollida per les càmeres de televisió. Però a mesura que passen les hores, l'escenari sembla ennegrir-se. Les autoritats locals van declarar ahir l'estat d'emergència a la planta d'Onagawa (a la prefectura de Miyagi) pels nivells elevats de radioactivitat, tal com va confirmar l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica. El Japó va assegurar, però, que els tres reactors de la planta estaven "sota control". L'agència oficial de notícies Kyodo va informar de problemes més greus a la central nuclear de Tokai (120 quilòmetres al nord de Tòquio). El reactor s'havia de refredar ahir només amb un dels tres generadors elèctrics de què disposa. Els altres dos havien fallat arran de la catàstrofe.

Les afectacions en el mapa nuclear japonès allargaran la situació caòtica que viuen els japonesos durant diversos dies. Serà difícil que es normalitzi el subministrament elèctric i no es descarten apagades. De fet, l'executiu ha autoritzat les empreses Tokyo Electric Power i Tohoku Electric Power a fer talls d'electricitat d'unes tres hores al dia a partir d'aquest dilluns. L'objectiu és garantir el subministrament a les zones del nord-est del país, devastades pel tsunami. Són els primers efectes per l'aturada de part de l'activitat nuclear. Al Japó s'han deixat de produir 10 milions de kilowatts cada dia arran dels danys del tsunami.

Mentre l'estat s'arremanga per atendre els centenars de milers d'evacuats i continua buscant supervivents a les zones més devastades, la por a nous tremolors que compliquin la situació es manté. Els experts apunten que, fins dimecres, hi ha una probabilitat del 70% que hi hagi rèpliques amb magnitud superior a 7 a l'escala de Richter. De dimecres a dissabte, el percentatge es reduiria fins al 50%.

Un país entregat a les nuclears

El col·lapse de Fukushima i de dues centrals més ha actualitzat el debat sobre el perill associat a l'energia nuclear, tenint en compte que el Japó no aconsegueix superar l'amenaça de catàstrofe atòmica malgrat que és un dels països més preparats per protegir les seves infraestructures dels desastres naturals. "El que estem vivint aquests dies servirà per revisar els protocols a escala internacional i suposa un cop fort al lobi nuclear, que sempre utilitza l'argument de la seguretat", exposa Manel Nicolàs, expert en energia i vicesecretari del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona. De fet, els reactors de tercera generació de les noves plantes que es dissenyen arreu del planeta ja preveuen que el nucli es pugui refrigerar sense la necessitat de subministrament elèctric. Precisament, els talls a la xarxa elèctrica pels efectes del tsunami han complicat la refrigeració dels reactors de les centrals japoneses.

Malgrat que el missatge dels col·lectius antinuclears es fa sentir més fort que mai, resulta difícil imaginar-se un Japó sense energia atòmica. Al país hi ha 55 reactors, imprescindibles per atendre el consum. "Si tanquessin totes les centrals, els japonesos tornarien a l'Edat Mitjana", exposa Nicolàs. La comunitat internacional ha pres nota del pànic que viuen els japonesos, començant per la Xina, el país que més centrals pretén construir en els pròxims anys. Ara té 13 reactors en funcionament. El govern de Pequín diu que ha tret lliçons del cas japonès, però no farà marxa enrere en matèria nuclear.

stats