MESURES D'ESTALVI A LES ORGANITZACIONS INTERNACIONALS
Crònica 22/12/2010

La crisi fa trontollar Casa Àsia

Casa Àsia, un dels pocs exemples de descentralització de competències estatals i el principal pont en la relació cultural entre Espanya i Àsia, perdrà força amb una retallada del 20% en els seus pressupostos.

Cristian Segura
2 min
L'endeutament públic passa factura a Casa Àsia precisament quan els experts avisen que enfortir els lligams amb el continent asiàtic és clau per superar la crisi.

BarcelonaCasa Àsia té la seu a Barcelona des de la seva posada en marxa, el 2003. Aquesta institució és una excepció perquè és un dels casos comptats de cessió de competències estatals fora de Madrid i perquè no hi ha cap altra organització pública que realitzi una funció similar a l'hora de promoure els lligams amb els països asiàtics. Malgrat la seva importància estratègica, la política de reducció de la despesa pública ha provocat que Casa Àsia perdi un 20% del seu múscul financer el 2011, una decisió que modificarà el calendari dels esdeveniments que organitza l'entitat. L'Ajuntament de Barcelona i el ministeri d'Exteriors espanyol rebaixaran la seva aportació un 15%, i l'Ajuntament de Madrid, en plena crisi pel seu alarmant endeutament, aportarà només un 54% del que li pertoca, segons els estatuts de Casa Àsia. Aquest document estableix que el consistori de Madrid ha de participar amb la mateixa inversió que l'Ajuntament de Barcelona, és a dir, 685.000 euros.

La pèrdua de recursos econòmics encara pot ser més elevada perquè la revisió de la part que aporta la Generalitat s'ha prorrogat amb el canvi de govern. Es preveu que CiU també retallarà la seva inversió. A l'espera que en els propers mesos arribi la decisió de la Generalitat, el consell rector de Casa Àsia va donar dilluns el vist-i-plau als pressupostos del 2011. Ascendiran a 5 milions d'euros, 800.000 euros menys que el 2010. La davallada encara podria haver estat pitjor perquè la junta de govern de l'Ajuntament de Madrid va aprovar a finals de novembre la suspensió del finançament que aporta a les entitats d'intercanvi cultural i econòmic internacional on participa, la Casa Sefarad, la Casa Àrab i la Casa Àsia. Aquesta decisió suposava aturar sine die la inversió de l'Ajuntament de Madrid a Casa Àsia. Finalment, la participació madrilenya en els pressupostos del 2011 de Casa Àsia serà de 375.000 euros.

Sense data límit

El consell rector del Consorci Casa Àsia va acceptar la participació reduïda de Madrid perquè considera que el govern municipal madrileny passa "per una situació extraordinària". L'aportació econòmica de Madrid s'ha aconseguit reduint el lloguer que ha de pagar la delegació de Casa Àsia per la seva seu de Madrid, al palau de Miraflores -de propietat municipal-. La delegació reduirà notablement l'espai que ocupa a Miraflores. L'òrgan de govern de Casa Àsia no ha imposat a Madrid cap termini de temps per tornar a la normalitat, tan sols es va acordar que l'Ajuntament recuperaria la inversió requerida un cop sanegi els seus comptes.

La pèrdua de recursos suposarà canvis significatius en l'agenda de Casa Àsia. Si bé el 60% de l'estalvi s'aplicarà a la despesa corrent de l'entitat -com la reducció de salaris-, el 40% restant afectarà els principals esdeveniments del programa d'activitats: hi haurà una davallada en les despeses dedicades a viatges, també per portar a Barcelona personalitats internacionals. Les tribunes de diàleg amb l'Índia, Corea i les Filipines se celebren cada dos anys, en comptes de ser anuals; el projecte Escola Bambú, molt actiu a l'hora de facilitar serveis educatius a escoles i grups cívics, patirà una rebaixa de recursos. La manca de cursos presencials es compensarà proveint els professors amb material digital. Fins i tot s'està avaluant posposar el Festival Àsia del 2011. Manel Ollé, cap d'estudis xinesos de la UPF, adverteix del risc de "perdre potencial" en un àmbit tan estratègic com l'Àsia i suggereix establir sinergies entre institucions per compensar la crisi.

stats