EL DEBAT SOCIALISTA
Crònica 14/12/2011

Els crítics volen censurar Montilla en l'informe de gestió

El congrés del PSC no només pot tenir més d'una candidatura sinó que la direcció sortint pot acabar escaldada si prospera la recollida de firmes per poder votar en secret l'informe de gestió de Montilla.

Pere Martí
3 min
Miquel Iceta va felicitar efusivament Pere Navarro aquest dilluns després de la conferència que va fer l'alcalde de Terrassa com a candidat del PSC.

BARCELONA.Fa dies que treballen discretament. Són la coordinadora de grups crítics, que s'han organitzat per recollir signatures per aconseguir que l'informe de gestió de la direcció sortint es pugui votar en secret. No ho tenen fàcil perquè segons el reglament del congrés necessiten les signatures del 30 per cent de delegats, que són unes 250. De moment, ahir ja en tenien 150 i confien a arribar a reunir-les totes abans de la votació. Si cal, ja tenen preparades taules per demanar-ne a les portes del mateix congrés. De moment, difonen per correu electrònic els fulls per recollir-les i han aconseguit que algunes agrupacions locals també en demanin.

L'objectiu de les plataformes crítiques és que la gent pugui votar "sense coaccions" i castigar la gestió de la direcció que ha encapçalat José Montilla. "Després de tres derrotes electorals, no seria creïble que l'informe s'aprovés amb el 95% dels vots favorables", van explicar fonts de les plataformes. Des del seu punt de vista un resultat favorable a la búlgara de l'informe de gestió "no reflectiria la realitat del partit i ens seria molt difícil d'explicar-lo a la societat després del que ha passat". Aquestes plataformes, entre les quals hi ha Més PSC, Ara Socialisme, el Col·lectiu Serra i Moret d'Osona i Nou Socialisme 3.0, entre d'altres, veuen com un acte de "normalitat" que es pugui votar en secret. En aquest punt remarquen que també han aconseguit signatures de gent que votarà a favor de l'informe, però que defensa el vot secret per higiene democràtica. I fins i tot consideren que farien més creïble el canvi que vol representar Pere Navarro si la direcció antiga rep un correctiu.

Ros pressiona Elena

Al marge de les signatures, els moviments per acostar posicions entre les diferents candidatures van continuar ahir. La llista d'Àngel Ros, que ahir va fer públics els seus suports, entre els quals hi ha Pasqual Maragall i Antoni Castells, va seguir pressionant la de Joan Ignasi Elena per fer una llista única, amb l'alcalde de Lleida de candidat a president i Elena de primer secretari. Però la candidatura de l'exalcalde de Vilanova es resisteix a pactar amb Ros, adduint que malgrat coincidir en el catalanisme, hi ha massa distància ideològica i generacional. "Ni els germans Maragall ni Joan Clos ni Antoni Siurana poden representar la renovació", asseguren fonts de la candidatura d'Elena.

El que sí que farà el pas serà Miquel Iceta, que demà comunicarà que es retira de la cursa, tot i que les seves intencions de futur són una incògnita. Fonts pròximes a l'encara viceprimer secretari asseguren que està "molt dolgut" perquè esperava rebre més suports, però alguns dels seus afins s'han passat a Pere Navarro. En declaracions a l'ARA, Iceta va assegurar: "Estic al 100% d'acord" amb el discurs de Navarro. Demà penjarà el seu blog la seva retirada un cop ha constatat que el seu objectiu de promoure una única candidatura no és possible. Iceta no va voler revelar si serà a la nova executiva de Navarro o en quedarà fora.

El que sí que ha parlat amb el futur primer secretari és Joaquim Nadal, actual cap de l'oposició al Parlament i que continuarà desenvolupant aquesta tasca després del congrés, tot i que hi ha "pressions" d'algun sector del grup parlamentari perquè també el "renovi". Però ara com ara Navarro és partidari de la continuïtat de Nadal, de qui defensa l'actuació. Si guanya el congrés, Navarro farà de primer secretari sense tenir escó al Parlament i, per tant, no podrà escenificar cap enfrontament cara a cara amb Artur Mas a l'hemicicle.

stats