ÍNDEX SOBRE L'ESTAT DE DRET
Crònica 13/06/2011

A la cua d'Europa en rapidesa de la justícia

El 'World Justice Project', iniciativa per millorar els estats de dret, situa com a problemes d'Espanya els retards de la justícia i l'administració i la falta de mecanismes per a la participació pública.

Marta Bausells
2 min
Administració lenta L'Estat treu mala nota en la velocitat dels procediments administratius. A la imatge, el registre civil de Barcelona en una imatge del 2006.

Barcelona.El 20 de juny començarà a Barcelona el tercer Fòrum Mundial de la Justícia, una trobada que aplegarà més de 450 líders mundials, inclosos caps d'estat, jutges, directors d'ONG, empresaris i artistes. L'objectiu és debatre com millorar l'estat de dret al món, entès en un sentit ampli, des del tradicional compliment de la llei fins a la corrupció en la justícia o la discriminació. En definitiva, aspectes que afecten la vida diària de tots els ciutadans. El document estrella que s'hi presentarà és l'índex Rule of law , un estudi de 66 països amb un grup d'indicadors, mesurats amb enquestes a mostres de la població i entrevistes a experts de cada estat.

Justícia lenta i actituds violentes

L'estat espanyol surt ben parat en els rànquings globals, però no tant en els que el comparen amb els seus iguals geogràfics -Europa Occidental i Nord-Amèrica- i econòmics -els països més rics-. En gairebé tots els indicadors queda a la cua, només superat per Itàlia i, en alguns, per França i els EUA.

Les deficiències més grans les presenta en la velocitat de la burocràcia, en procediments tant administratius com de justícia civil, i en els mecanismes de participació pública. Aquest últim indicador es va mesurar, explica Juan Carlos Botero, director de l'índex, amb preguntes a la població del tipus: "Si el govern volgués construir una estació de tren al seu barri, seria probable que preguntés a la comunitat què li sembla i que aquesta pogués participar en el procés?". Per la majoria dels ciutadans, és poc probable. Un altre dels punts febles de l'Estat és la propensió a l'ús de la violència per resoldre disputes -veïnals, per exemple-.

La discriminació i els abusos policials també són millorables, tot i que Botero apunta que també es percep a la resta d'Europa que hi ha abusos envers minories ètniques, exceptuant Holanda. De fet, explica que és l'únic estat que publica dades en què es relacionen les batudes amb l'origen ètnic dels ciutadans.

Entre els indicadors on Espanya treu més bona nota hi ha el respecte als drets fonamentals -especialment la protecció dels drets dels treballadors i la prevenció d'intromissions en la privacitat dels ciutadans-, l'absència de corrupció i l'accés a assistència judicial.

stats