GASTRONOMIA
Crònica 15/02/2012

La cuina catalana vol ser Patrimoni de la Humanitat

La cuina catalana és cultura i identitat i es vol preservar. Per això s'ha creat una campanya que es proposa convertir-la en Patrimoni de la Humanitat i que ahir va rebre un ampli suport institucional.

Thaïs Gutiérrez
3 min
El president Mas amb la directora de la Fundació Institut Català de la Cuina, ahir a la tarda.

BARCELONA."La cuina catalana no ha de ser menys que els castells". Amb aquestes paraules, el president de la Generalitat, Artur Mas, va deixar clar, ahir, el seu suport a la candidatura de la cuina catalana com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat que promou la Fundació Institut Català de la Cuina. Continuant la comparativa amb els castells, que van rebre aquesta distinció el 2010, el president va dir que "la cuina catalana també ha arribat molt amunt, també té fortes arrels i també és fruit d'una feina en equip".

Mas va destacar que aquesta distinció seria "el reconeixement d'una realitat molt sòlida, que és producte de la feina de molta gent i que prové d'una tradició de segles". Tot i això, el president no va estalviar la crítica i va dir: "Som un país que ha de guanyar autoestima pel que fa als seus productes". En va posar un exemple: "L'altre dia vaig anar a un restaurant d'aquí a prop i a la carta de vins no n'hi havia ni un de català". I va afegir: "No hi ha cap territori orgullós del seu patrimoni gastronòmic que s'atreveixi a amagar els seus vins". Per això va demanar que "la creativitat, el talent i el lideratge mundial que té la cuina catalana" serveixin d'exemple, perquè és una fórmula d'èxit del país".

Un any de feina al davant

Pepa Aymamí, directora de la Fundació Institut Català de la Cuina, va explicar que la campanya dispararà el tret de sortida oficial el 19 de març amb un acte a la plaça Sant Jaume. Començarà així un any de feina durant el qual es duran a terme dos tipus de tasques que culminaran a mitjans del 2013 amb la presentació de la candidatura a la Unesco. La primera tasca serà de recerca i recopilació de tota la documentació històrica que hi ha sobre cuina catalana i que es remunta al segle XIV. La segona tasca és de sensibilització i està previst fer accions i iniciatives per tot el territori per donar a conèixer la campanya. Aymamí va destacar: "Es necessita l'empenta de tots els catalans per aconseguir el nostre objectiu".

El catedràtic d'història medieval de la UB i especialista en història de l'alimentació, Antoni Riera Melis, va oferir una petita lliçó de les arrels de la nostra cuina que beuen de l'herència clàssica de Grècia i Roma, de la tradició islàmica i de la ibèrica. El catedràtic va explicar que una de les feines per presentar aquesta candidatura a la Unesco és repassar els antics tractats que recullen tota la saviesa gastronomia. Segons aquest expert "la cuina ha estat sempre un coneixement que s'ha transmès oralment, sobretot de mares a filles, però a partir de l'Edat Mitjana es va començar a traslladar en receptaris perquè se n'intuïa la importància i se sabia que era un coneixement que no es podia perdre". Tots aquests documents es recopilaran i formaran part de la candidatura amb què es vol donar el missatge que la nostra cuina té unes arrels històriques, com altres cuines que ja tenen aquesta distinció, com la francesa i la mexicana tradicional.

D'altra banda, la campanya vol engrescar tanta gent com sigui possible i sumar iniciatives gastronòmiques que es facin arreu del territori. "La cuina és un patrimoni viu, que canvia amb el temps", va destacar Riera. I va emfatitzar: "A Catalunya tenim un gran potencial culinari que cal donar a conèixer, cosa que seria més fàcil amb aquesta distinció internacional".

El president de l'Institut d'Estudis Catalans, Salvador Giner, també va participar a l'acte i va mostrar el seu suport a la iniciativa. Giner va dir: "Cal aconseguir que la cuina catalana sigui declarada Patrimoni de la Humanitat perquè és una gran cuina. Som un país petit amb una enorme tradició gastronòmica molt respectada arreu del món, per això cal fer aquest pas", va destacar.

stats