GASTRONOMIA
Crònica 20/03/2012

La cuina catalana vol conquerir la Unesco

La cuina catalana comença el seu camí per convertir-se en Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco el 2013. Cuiners, escoles de restauració i institucions donen suport a la iniciativa.

Thaïs Gutiérrez
2 min
La cuina catalana vol conquerir la Unesco

BARCELONA.Xefs, estudiants de restauració i hostaleria, representants de gremis, polítics i curiosos van omplir ahir la plaça Sant Jaume, on es va donar el tret de sortida a la candidatura de la cuina catalana a Patrimoni de la Humanitat. Els responsables de la iniciativa van escollir el dia de Sant Josep, diada de la cuina catalana, per començar de manera oficial un any ple d'activitats per promoure la gastronomia del país, que culminarà el març de l'any vinent quan es presenti la candidatura davant la Unesco. Pepa Aymamí, presidenta de la Fundació Institut Català de la Cuina (FICC) -que ha engegat la iniciativa-, va reconèixer que les perspectives "són molt bones" i es va mostrar confiada en l'èxit d'aquesta campanya. Va explicar que al llarg d'aquest any les activitats de promoció es faran en diferents àmbits: des de les escoles fins als museus. A més, s'organitzaran debats i conferències i, paral·lelament, es donarà suport a les iniciatives gastronòmiques i turístiques que expliquin què és el patrimoni culinari català. També es publicarà un llibre que recull tota la història de la gastronomia catalana, un dels punts forts de la candidatura.

Els representants de la FICC van tenir el suport del Govern -representat pels consellers d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, i Cultura, Ferran Mascarell-, de l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona, a part de centenars d'alumnes de 15 escoles d'hostaleria i alguns cuiners destacats del panorama català. Entre aquests cuiners hi havia Nando Jubany, el xef de Can Jubany, que va participar en l'acte per "donar suport a la gent que creu en nosaltres", tal com va expressar. El xef va destacar que "la cuina catalana té ara mateix totes les possibilitats" i ho va atribuir "als grans cuiners que han fet que la nostra gastronomia sigui reconeguda arreu i que han encomanat els cuiners més petits perquè segueixin treballant", però també "als clients catalans, que s'ho creuen i a qui els agrada molt gaudir de la cuina".

L'exemple dels castells

El tret de sortida de la campanya el van donar els castellers de Barcelona amb un pilar de quatre des del qual van desplegar una pancarta en què s'hi llegia "Tothom a taula", el lema de la candidatura. La seva presència no va ser fortuïta. Tal com va dir el conseller de Cultura, "són l'exemple a seguir", després que el 2010 es convertissin en Patrimoni de la Humanitat. Mascarell va apuntar que la cuina "és la identitat d'un poble" i va destacar que la catalana "expressa millor que ningú com som: amb l'estima per la tradició, la voluntat d'innovació, la creativitat i el rigor que ens caracteritza". El conseller d'Agricultura va subratllar que el gran encert de la nostra gastronomia és "apostar per la qualitat a través del producte de proximitat".

Aymamí, en nom de la FICC, va explicar que ja funciona la iniciativa "Apadrina una recepta", perquè els ciutadans puguin col·laborar amb la campanya. S'hi pot accedir a través de la web Cuinacatalana.cat.

stats