L'ENFONSAMENT DEL 'COSTA CONCORDIA'
Crònica 16/01/2012

"La culpa va ser del capità"

Tothom coincideix: el capità va ser el responsable de la tragèdia del Costa Concordia. Els supervivents catalans, amb el pànic encara a la cara, denuncien el caos i la desorganització de la llarga evacuació.

Josep Ferrer
3 min
HISTÒRIES DE SUPERVIVÈNCIA
 1. Un dels passatgers, Jesús Riera, mostra la targeta operativa que es feia servir a dins del vaixell.  2. Hye Jim Jeong i Kideok Han són una parella sud-coreana de viatge de noces que va ser rescatada en vida de dins el seu camarot.  3. Una supervivent catalana en cadira de rodes, després d'aterrar ahir a l'aeroport del Prat.  4. La caixa negra del vaixell, que es va localitzar ahir, permetrà avançar en la investigació sobre les causes de l'accident del Costa Concordia.

BARCELONAEls passatgers catalans que anaven a bord del vaixell Costa Concordia que es va enfonsar divendres a la nit a l'illa italiana de Giglio, davant la costa de la Toscana, van anar arribant ahir a l'aeroport del Prat. Encara amb l'ai al cor per la desagradable experiència viscuda, cansats i vestits amb la roba amb la qual van aconseguir sortir del vaixell, van culpar del sinistre el capità, Francesco Schettino, i es van queixar del mal tracte rebut de la tripulació, que consideren que no va saber reaccionar i actuar degudament davant l'emergència.

A l'aeroport mateix es van intercanviar telèfons i adreces de correu electrònic per posar-se en contacte d'aquí uns dies amb l'objectiu d'intentar presentar una denúncia conjunta, no només pels danys morals soferts, sinó per reclamar les pèrdues materials, ja que equipatge, documentació i objectes personals segueixen entre la ferralla del creuer. També van fer llistats d'afectats.

José Peña

"Vam llançar-nos a l'aigua perquè el vaixell s'enfonsava"

Un vol d'Alitalia que va aterrar uns vint minuts abans de l'hora programada va portar una cinquantena de creueristes. Entre ells hi havia un grup de joves mallorquins que durant mesos havien estalviat per poder fer aquest viatge. José Peña explicava que la primera informació que els van donar "era que hi havia una errada elèctrica" i que els van portar "a la sala 4", però després de 90 minuts sense que els diguessin res de res ni se'ls oferís cap sortida van decidir llançar-se a l'aigua "perquè el vaixell estava a punt d'enfonsar-se". El seu enuig encara va ser més gran quan ens van assabentar que "el capità feia una hora que havia abandonat el vaixell".

Isabel Rada

"Ens deien que esperaven ordres del capità, però no va aparèixer"

Malgrat que davant d'una tragèdia en què es veuen afectades tantes persones cadascú té la seva història particular, tots coincidien a denunciar que el capità havia deixat que s'espavilessin. "La tripulació ha sigut negligent i irresponsable, ens van dir que ningú es mouria ni baixaria fins que el capità en donés l'ordre, però el capità mai ens va parlar ni va aparèixer", explicava Isabel Rada. Ella i la seva companya de viatge van ser les últimes a poder sortir de la terminal, ja que es van quedar sense documentació.

Rosa Freixes

"Vam haver de buscar una eina per tallar les brides dels bots"

Josep Maria Masdeu i Rosa Freixes, veïns de Sant Esteve d'en Bas, viatjaven amb les seves dues filles. Ells van tenir una mica més de sort que molts dels seus companys: "Vam poder anar directes als bots salvavides i vam ser els primers a sortir". "Vam fer servir unes embarcacions en què no hi havia ningú de la tripulació, estaven bastant oxidades i nosaltres mateixos vam haver de buscar una eina per poder tallar les brides i poder-les baixar", deia la Rosa.

Maria José Blanco

"He fet sis creuers i mai vaig pensar que es podria enfonsar"

Maria José Blanco, veïna de Berga i amb sis creuers d'experiència, diu: "Era a la meva cabina quan vaig notar que el vaixell es tombava i no acabava de posar-se dret; vaig pensar que hi havia mala mar, però per la finestra vaig veure que estava tranquil". Va passar una estona abans que tant ella com el seu marit s'adonessin que estaven davant d'una greu emergència. "Mai vaig pensar que el vaixell es pogués enfonsar", deia encara incrèdula.

Maria Antònia Almirall

"Mai més tornaré a fer un creuer"

Maria Antònia Almirall, veïna de Calafell que viatjava amb el seu marit i amb la seva néta d'uns quatre anys, deia als periodistes: "Mai més tornaré a fer un creuer". Amb la innocència, sinceritat i claredat que caracteritza els infants, la néta en abraçar-se als seus pares els va dir: "El vaixell s'ha enfonsat perquè ha xocat amb una pedra".

Maria del Mar Cubillo

"Com al 'Titanic', però sense que el capità fos l'últim a marxar"

Per a la barcelonina Maria del Mar Cubillo l'accident va ser un malson que va durar més de sis hores, durant les quals va arribar a perdre el contacte amb el seu marit i un dels seus fills. "Sí, va ser com el Titanic , però amb la diferència que no es va respectar allò de les dones i els nens primer, ni que el capità fos l'últim a abandonar la nau", explicava indignada.

stats