CIRC MEDIÀTIC EN EL CAS DSK
Crònica 26/07/2011

"Per culpa seva, em diuen prostituta"

Joseph Goldstein The New York Times
3 min
"Per culpa seva, em diuen prostituta"

Nova yorkNafissatou Diallo, la dona de fer feines de l'Hotel Sofitel de Nova York que acusa Dominique Strauss-Kahn d'una agressió sexual va aparèixer ahir, per primer cop, davant les càmeres de televisió i va demanar entre llàgrimes a la fiscalia que continuï amb el cas. L'entrevista a la cadena ABC es va emetre just l'endemà que el setmanari Newsweek publiqués una llarga i emotiva conversa en el que sembla una estratègia ben preparada per pressionar el fiscal del districte de Manhattan, Cyrus R. Vance, perquè no tanqui el cas. "Déu n'és testimoni, estic dient la veritat", va dir la dona, de 32 anys. "Vull que vagi a la presó. [...] Per culpa seva, em diuen prostituta".

Els detalls que es van explicar de la trobada amb DSK van ser els mateixos en les dues entrevistes. En els dos relats, Diallo assegura que quan va entrar a la suite del pis 28 de l'hotel i es va adonar que hi havia algú a l'habitació que estava nu, va demanar disculpes i va girar cua per marxar. "No cal que et disculpis", diu Diallo que va respondre-li Strauss-Kahn, que tot seguit va engrapar-li els pits. Segons el relat de la dona guineana a Newsweek , després d'això el presumpte agressor li va dir que era "guapa" i la va empènyer cap a l'habitació. Segons Diallo, ella va demanar a Strauss-Kahn que s'aturés: "Senyor, aturi's. No vull perdre la feina".

Versió en primera persona

Molt del que explica la dona en aquestes entrevistes aporta novetats sobre el relat que va donar a les autoritats quan va denunciar l'encontre amb DSK. Les seves acusacions van portar a una acusació formal contra l'exdirector del Fons Monetari Internacional per intent de violació, entre altres càrrecs. Malgrat que la història aporta alguns detalls nous sobre el diàleg que va mantenir amb DSK i sobre els moviments de la dona per l'hotel just després de la suposada agressió, alguns podrien resultar contradictoris. Per exemple, el fet que la noia digués als seus advocats, a l'hospital, just després de l'atac, que Strauss-Kahn no va parlar en cap moment durant l'agressió.

Sigui com sigui, és la primera vegada que un dels dos implicats en els fets que van tenir lloc a l'habitació de l'Hotel Sofitel fa pública la seva versió del que va passar. Els advocats de Dominique Strauss-Kahn han assegurat sempre que qualsevol encontre sexual havia estat de mutu acord.

La cadena ABC va anunciar que avui emetrà nous extractes de l'entrevista. Com a resposta a aquestes aparicions mediàtiques, els advocats de Strauss-Kahn van dir ahir que Diallo era "la primera acusadora de la història que porta a terme una campanya mediàtica per persuadir la fiscalia perquè mantingui els càrrecs contra la persona de qui espera rebre diners".

Tant Newsweek com ABC publiquen imatges de la guineana, a qui el setmanari, que no estalvia literatura sobre el seu aspecte, descriu com una dona amb el "cabell fosc tenyit amb henna, estirat i retirat de la cara".

Un relat "intens i absorbent"

Durant l'entrevista televisiva, Diallo va estar plorosa i va explicar amb sorpresa el moment en què va descobrir la identitat de DSK. "Em mirava les notícies i aleshores van dir que havia de ser el pròxim president de França, vaig exclamar «Déu meu», i vaig començar a plorar", recorda la dona.

El setmanari Newsweek descriu el relat de Diallo com "intens i absorbent", però afirma que en alguns moments de l'entrevista, que va durar més de dues hores, va mostrar-se menys directa. Preguntes sobre el seu passat a l'Àfrica van ser "contestades amb respostes vagues". També va haver-hi alguna llàgrima, segons els entrevistadors, "forçada". "Vull que vagi a la presó -va declarar la dona al setmanari- perquè sàpiga que hi ha llocs on no podrà utilitzar els seus diners".

Tot i que les acusacions contra DSK es mantenen, fa unes setmanes que els fiscals van mostrar dubtes sobre la credibilitat de l'acusadora, argumentant que Diallo havia mentit en ocasions anteriors, com quan va demanar asil als Estats Units, arribada des de Guinea, i quan va evadir impostos.

stats