ENSENYAMENT
Crònica 01/06/2011

El curs començarà el 12 de setembre

Les classes començaran el 12 de setembre per a tothom el curs vinent, i no el 7 com volia Rigau. Tot i aquest retard, els centres que vulguin podran unir cinc dies de lliure disposició i fer setmana blanca.

Sònia Sánchez
3 min
Els nens començaran les classes el 12 de setembre i les acabaran el 22 de juny el curs vinent, tant a primària com a secundària.

Barcelona.El curs 2011-2012 arrencarà finalment el dilluns 12 de setembre tant a primària com a secundària, en lloc del dimecres 7 que proposava la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, en un principi. El Govern ha cedit a les demandes que li feien tant les famílies com els sindicats de mestres per retardar l'inici de curs, però això no ha servit per a l'objectiu que buscaven precisament aquestes pressions. Tant pares com mestres volien que el retard servís per reduir els dies festius de lliure elecció durant l'any, de manera que no s'obrís la possibilitat d'acumular cinc d'aquests dies consecutius, com preveia la proposta inicial del Govern. Finalment, en lloc de set seran cinc els dies de lliure elecció, però es podran acumular.

"Ens sentim enganyats, francament", deia un dels representants de CCOO al Consell Escolar de Catalunya, Vicent Tirado, a la sortida del plenari de l'organisme, on ahir a la tarda es va aprovar el nou calendari. De fet, CCOO i USTEC-STS, els dos sindicats majoritaris de mestres a l'escola pública, van votar en contra d'aquest calendari, com també ho va fer la Federació de Pares i Mares d'Alumnes de Catalunya (Fapac). Tot i així, el dictamen del Consell Escolar es va aprovar per 28 vots a favor, 9 en contra i 7 vots en blanc.

"Genera desigualtats"

La secretària general d'USTEC-STS, Rosa Cañadell, va denunciar que aquesta "setmana blanca encoberta crearà desigualtats entre centres i alumnes perquè només la faran els que s'ho poden permetre". Segons va explicar Cañadell, retardant al 12 l'inici de curs s'aconseguien reduir a quatre els dies festius de lliure disposició dels centres -i s'eliminava la possibilitat de setmana blanca-, però el Departament "s'ha tret de la màniga el 22 de desembre", que hi haurà classe, per sumar un dia festiu més i arribar als cinc de lliure disposició dels centres.

Les vacances de Nadal aniran finalment del 23 de desembre al 7 de gener, tots dos inclosos, en lloc del 22 al 8 com deia la primera proposta del Govern (tot i que a la pràctica ja inclouen 7 i 8 de gener, que el 2012 cauen en cap de setmana).

Rigau destaca "l'ampli consens"

Per la seva banda, la consellera Rigau va destacar "l'ampli consens" assolit en la data d'inici de curs. La consellera va explicar que cada centre podrà fixar el seu horari escolar dins d'una forquilla entre les nou del matí i les cinc de la tarda, sempre que no acabin abans de les 16 hores i intentant consensuar horaris comuns dins de cada zona territorial. La titular d'Ensenyament va tancar així la porta a la jornada intensiva que demanaven els mestres de secundària. "Estàvem oberts a experimentar, però hem vist que era difícil treballar aquest tema amb discreció i no volem despistar les famílies". En aquest sentit, Rigau va afirmar que "no hi ha prevista cap experiència pilot".

El que sí que es recupera són els exàmens de setembre per a secundària, tot i que finalment no seran el 3 i 4 d'aquest mes, com s'havia apuntat inicialment, sinó el 4 i 5, per donar temps, el dilluns 3, a preparar-los. Es manté, això sí, la reducció a jornada intensiva per a la segona quinzena de juny.

La presidenta de la Fapac, Imma Fuyà, va argumentar l'oposició dels pares al calendari aprovat ahir principalment per la supressió de la sisena hora. Malgrat que també havia demanat començar el 12 per evitar l'acumulació de cinc dies festius seguits, Fuyà no va ser bel·ligerant en aquesta qüestió i va assenyalar que la decisió de cada centre "ha de tenir l'acord de les famílies".

A la sortida de la reunió d'ahir, el representant dels Moviments de Renovació Pedagògica en el Consell Escolar, Ricard Aymerich, va considerar que s'havia fet "un pas enrere" respecte a "l'intent de racionalitzar el calendari escolar de la passada legislatura", quan l'avançament de l'inici de curs "va reduir un període de vacances d'estiu excessiu".

stats