EL FUTUR DE L'EDUCACIÓ
Crònica 18/02/2011

A un 25% d'alumnes els regalen l'ESO

Un de cada quatre alumnes es treu l'ESO tot i haver suspès gràcies a la indulgència dels professors. La consellera Rigau va comparèixer ahir al Parlament sense mesures ni diners contra el fracàs escolar.

Isaac Salvatierra
2 min
Mig a les fosques i calefacció al mínim A l'institut El Cairat d'Esparreguera ja han començat a retallar dràsticament la despesa corrent, pel que pugui venir. Els deixen provisionalment el pressupost en 130.000 euros i, de moment,  han decidit obrir la meitat de llums i abaixar la calefacció.

Barcelona.A 9.000 dels 35.000 alumnes catalans de quart d'ESO, més que aprovar, els aproven. La dada correspon al curs passat i la va exhibir ahir Irene Rigau durant la seva compareixença al Parlament per esbossar les línies mestres de la conselleria. Expressament o no, Rigau va aportar nous arguments per justificar les receptes de CiU per combatre el fracàs escolar. Cal recuperar valors com l'esforç i el sacrifici reinstaurant, per exemple, els exàmens de setembre. Una professora d'un institut de Barcelona certificava ahir al vespre la benevolència generalitzada dels mestres per amnistiar els seus alumnes després de la convocatòria extraordinària de juny: "No són alumnes amb una o dues assignatures suspeses, en suspenen moltes més". La junta d'avaluació els acaba aprovant perquè puguin tenir el títol.

Tot i que és un dels grans cavalls de batalla de CiU, Rigau vol esperar a parlar amb tots els agents abans de fer públiques mesures concretes contra el fracàs escolar. En la compareixença d'ahir no hi va haver cap anunci important. És més, la conselleria ha decidit ajornar fins al curs que ve la prova d'avaluació de quart d'ESO. S'havia de començar a fer aquest any com a complement de la que ja es fa a sisè de primària.

"Això no és una retallada"

Tampoc no hi ha ni cinc de calaix. Ensenyament, tal com va avançar l'ARA dimarts, ha comunicat a les escoles i instituts una retallada preventiva d'un 20% del pressupost corrent, a l'espera que s'aprovin els comptes del 2011. La notícia està generant molta preocupació entre els directors dels centres perquè asseguren que amb prou feines podran pagar la factura de la llum, la calefacció o la neteja. Els instituts del Baix Llobregat ja han proposat tancar a la tarda per estalviar calefacció. Rigau ho va justificar així: "Això no és una retallada. Això és administrar la pròrroga pressupostària. Els hem dit als centres que el pressupost està en pròrroga perquè sàpiguen de quina part disposen". En tot cas, la consellera diu que "la despesa d'aigua i llum està garantida".

A l'oposició no li surten els números. No entenen com es podrà combatre el fracàs escolar sense diners i amb l'increment previst d'alumnes. Des d'ERC, Anna Simó va instar Rigau a lluitar pels pressupostos dins el Govern: "Aconsegueixi més recursos; lluiti consellera, lluiti!". Dolors Camats, d'ICV, va lamentar que l'anunci de retallades es fes el primer dia de preinscripció escolar. La crisi també farà que només es cobreixin el 50% de les baixes laborals, es congeli la compra d'ordinadors portàtils i farà crònics els barracons. "L'educació és prioritària, però això no vol dir que no es vegi afectada per les circumstàncies actuals", va concloure Rigau.

stats