Crònica 22/11/2011

La debacle del PSC obre una cursa sense control per liderar el partit

La patacada electoral de diumenge ha sumit el PSC en un cert buit de poder. L'executiva va estar quatre hores reunida i va assumir la crisi que viu el partit, però ara tothom ja pensa a guanyar el congrés.

Pere Martí
3 min
La candidata Carme Chacón, acompanyada del cap de campanya del PSC, José Zaragoza, durant la reunió d'ahir de l'executiva que va analitzar els resultats del 20-N.

BARCELONA.El PSC és un partit en hores baixes, dessagnat per tres derrotes seguides, però no li faltaran candidats a liderar-lo en el congrés que farà al mes de desembre. A hores d'ara són tres, però podrien augmentar si Miquel Iceta es decideix finalment a fer el pas, cosa que se sabrà avui. De moment, a l'executiva reunida ahir, l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, va confirmar que optarà a la primera secretaria del partit. Ho va deixar molt clar: "Vull liderar la nova etapa del PSC". També va advertir que no vol un congrés de "transició" -cosa que va ser interpretada per alguns presents com un desmarcatge d'Iceta-, sinó un congrés de renovació a fons que "doni respostes" a les mancances evidents que té el projecte socialista.

Navarro tenia fama de ser un candidat continuista o afí a la direcció, però ahir va demostrar el seu distanciament oposant-se a la possibilitat que l'expresident de la Generalitat José Montilla i l'exalcadessa de Salt Iolanda Pineda siguin els candidats del PSC a senadors per designació autonòmica. "Això no ho podem decidir aquí i ara", va assegurar, davant la sorpresa de la resta de membres de l'executiva. Des del seu punt de vista ho ha de fer la nova direcció que surti del congrés. Navarro va recordar que fins ara ha estat "respectuós" amb el calendari electoral del partit, però que a partir d'avui comença la campanya, que tindrà com a mínim dos contrincants més, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i l'exalcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena, a l'espera del que anunciï avui Iceta.

A més de constatar la cursa per a la direcció, la reunió de l'executiva va servir per analitzar el resultat de les eleccions de diumenge. Després de tres derrotes seguides, el PSC va reconèixer que ha patit una "important pèrdua de credibilitat" com a projecte polític i que ha deixat de ser "el primer partit polític català" a les generals, condició que ostentava des del 1977. L'executiva va estar reunida quatre hores, al vespre, perquè al matí tant Chacón com Iceta havien hagut d'assistir a la comissió executiva federal.

El PSC ja no frena el PP

Entre altres conclusions, el PSC va admetre que s'ha allunyat de l'electorat més jove i ha deixat de ser el vot útil de tots els electors que volen frenar el PP. També va atribuir el seu mal resultat al fet que una part del vot d'esquerres ha anat a parar a un "vot protesta", que s'expressaria amb el vot en blanc, i que sectors de la societat catalana no troben en el PSC un partit que defensi fermament els interessos de país a Madrid. En aquest punt, l'executiva va debatre sobre la necessitat d'un grup parlamentari propi, perquè l'exconsellera Montserrat Tura el va posar damunt la taula. La majoria de d'assistents es van mostrar partidaris de tenir "veu pròpia" però sense articulació orgànica, tot i que la debilitat del PSOE posa en safata al PSC la possibilitat de reivindicar el grup. Però cap dels diputats escollits aquest diumenge n'és partidari.

Malgrat les crítiques que es van sentir durant la reunió no hi va haver cap dimissió: ni de la candidata, ni del cap de campanya, ni de l'executiva en ple, com va proposar l'exconsellera Montserrat Tura. La raó, segons va explicar Iceta en una roda de premsa posterior, és que en el cas de la campanya de Chacón no hi ha crítica perquè ha estat "meritòria". I en el cas de l'executiva en ple, perquè ja està "en temps de descompte", ja que només queden tres setmanes per al congrés que n'ha d'escollir una de nova. "No estem en condicions de prendre decisions que només pot prendre el congrés", va precisar Iceta, que va definir el debat de l'executiva de "plàcid i molt viu". De fet, ahir va ser probablement l'última reunió d'aquesta comissió executiva del PSC.

En canvi, per primera vegada el PSC va reconèixer públicament que la crisi no pot ser una excusa per justificar la derrota electoral i que potser els atacs a CiU contra les retallades no havia estat el missatge electoral més encertat. En una frase que es pot interpretar com un inici de rectificació, Iceta va admetre que "el discurs de campanya topava amb la realitat d'un govern en una situació difícil i un marge de maniobra molt estret", per fer els ajustaments pressupostaris. Al mateix temps, també va advertir a CiU que no interpreti el resultat de diumenge com un aval a les retallades perquè la preocupació existeix. De moment no hi haurà acostament entre socialistes i nacionalistes al Parlament, si no és que -com va dir Iceta- hi ha un "canvi real" de polítiques per part del govern d'Artur Mas.

stats