Crònica 18/11/2011

Un debat semiclandestí a Canal 9

Salvador Almenar
2 min
Joan Baldoví, el segon per l'esquerra, es pot convertir diumenge en el primer diputat electe nacionalista valencià des de la Segona República.

VALÈNCIAVa ser un debat televisat, sí, però emès lluny del prime time, gairebé en horari semiclandestí, les 23.30. Però l'efecte del debat ha estat un altre. El recurs interposat pels socialistes pel repartiment dels temps del debat, que va atorgar els famosos 11 segons per a Compromís, va donar un impuls a la campanya dels nacionalistes. Ahir la coalició, juntament amb Esquerra Unida, va sortir reforçada de l'enfrontament directe amb els candidats del PP i el PSPV, que durant tota la campanya han intentat ignorar-los.

Potser l'afany de la socialista Inmaculada Rodríguez Piñero per subratllar que "les eleccions són una cosa de dos" va ser la millor estratègia per als partits que no es troben en aquesta lluita. Fins i tot al PP no li va anar malament aquest plantejament, ja que el llast que arrosseguen els socialistes amb els 5 milions d'aturats va ser utilitzat una vegada i una altra per Esteban González Pons per desarmar Piñero. "Per què no ho van fer abans?", li requeria el candidat popular en escoltar les mesures plantejades pel PSPV per millorar l'economia.

En aquesta lluita dialèctica, Compromís i EU van veure l'esquerda per llançar les seves proclames. El nacionalista i ecologista Joan Baldoví va reclamar una fiscalitat més justa que "no recaigui sobre els treballadors" i va anunciar que demanarà a Madrid un sistema de finançament més just que "permeti al País Valencià gestionar millor els seus recursos". El candidat d'EU, Ricardo Sixto, va criticar el PSOE "per no ser capaç de canviar el model productiu" i el PP "per haver propiciat aquest model venent-se el sector públic i sustentant l'economia en el crèdit".

No va ser casualitat que en l'única intervenció que González Pons va fer en valencià es parlés d'aigua i agricultura. En aquesta ocasió, seguint el programa del PP, va evitar parlar de transvasaments, encara que va dir que "es necessita interconnectar les conques hídriques per portar aigua d'on en sobri cap on en falti". "Aigua per a tots, però no per a tot", va matisar Baldoví, en referència a la seva utilització per a altres usos, "com els camps de golf".

A la modèstia programada de González Pons en demanar el vot, es va oposar la contundència de Baldoví, que va definir Compromís -servint-se d'una frase de Lula da Silva- com el veritable canvi perquè "pensa més en les properes generacions que en les properes eleccions".

stats