ELECCIONS 22-M
Crònica 29/03/2011

El debat successori al PSOE inquieta Hereu

Hereu ha demanat a Zapatero que s'oblidi del debat successori fins al final de la legislatura perquè considera que els socialistes s'han de centrar en els ciutadans i la recuperació econòmica.

Miquel Codolar
3 min
L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ahir a la Moncloa.

Madrid.L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va exigir ahir al president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que aparti el debat sobre la seva successió de la campanya electoral per centrar-se en els ciutadans i la recuperació econòmica. Va argumentar que les eleccions del 22 de maig "no són una avantsala" de les eleccions generals, una reflexió que comparteix el PSC, perquè ara per ara no preocupa els ciutadans si Alfredo Pérez Rubalcaba o Carme Chacón seran els successors.

L'alcalde de Barcelona va exposar que el debat no només perjudica els candidats socialistes, sinó que "no ajuda l'estratègia de recuperació de l'economia espanyola". Aquesta va ser la mateixa tesi que van defensar els 40 grans empresaris que dissabte passat van anar a la Moncloa. Perquè quedi clar que el problema no és la persona, sinó el debat, Hereu va afirmar que compta amb tots els actius, i Zapatero n'és un, tot i que els dirigents del PSOE es van pronunciar reiteradament favorables a Montserrat Tura durant les primàries del PSC.

La solució no ha de ser resoldre el debat precipitadament, sinó que el PSC és partidari d'ajornar-lo, de fer-lo desaparèixer fins al final de la legislatura, segons va concretar el seu portaveu, Miquel Iceta. "Convindria que qui pugui tancar el debat ho faci tan aviat com sigui possible", va reclamar. Aquesta és la posició unànime de l'executiva dels socialistes catalans, reunida ahir, en què va participar la ministra de Defensa, Carme Chacón, que segons fonts del partit va coincidir amb aquest punt de vista i no va obrir el debat.

Elogis

La reunió de dues hores entre Hereu i Zapatero no va servir per arribar a acords concrets ni per anunciar cap nova mesura. Per això l'intercanvi d'elogis va ser el gruix de la roda de premsa de l'alcalde de Barcelona i de les reaccions del president espanyol. Tots dos n'estan necessitats. Hereu va guanyar les primàries i Zapatero està complint les reformes anunciades, però les enquestes no els acompanyen i el seu futur està en l'aire.

"He vist Jordi Hereu més enamorat que mai de Barcelona". Aquestes van ser les primeres paraules públiques del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, després de la reunió. Les va piular el Twitter de la Moncloa. Pocs minuts després deia: "Barcelona és referència mundial de ciutat moderna i oberta. Té, a més, el millor club de futbol del món".

Hereu tampoc es va quedar curt. Va dir que per sortir de la crisi cal un marc polític amb estabilitat, fermesa i claredat, i que això és el que havia trobat en Zapatero. Va exposar que havia vist un president disposat a ajudar a Barcelona i la resta de ciutats com a factors que ajudin a la recuperació i que Zapatero està "molt atent a les necessitats de l'àrea metropolitana, sensible a les peticions i absolutament compromès a treure Espanya de la crisi". L'alcalde va dir que per primera vegada des de l'inici de la crisi, l'Estat "mostra símbols de fortalesa" gràcies a "molta gent que ha fet els deures".

El debat successori no interessa gens al PSC. Des que va perdre les eleccions a la Generalitat, el partit dels socialistes catalans està en un procés de reconstrucció interna que espera tancar l'últim trimestre d'enguany. Fins aquell moment el PSC no té capacitat per ser decisiu al debat successori del PSOE. Endarrerir-lo fins al final de la legislatura li donaria opcions de ser clau.

Abans d'anar a Madrid, Hereu es va reunir amb Iceta per planificar el missatge exacte que calia fer arribar al president espanyol per no distorsionar les municipals del 22-M. La visita d'Hereu va rebre les crítiques de Xavier Trias i Alberto Fernández Díaz, que la van considerar una despesa inútil.

stats