SUCCESSOS
Crònica 11/11/2011

Un pare decapita la seva filla de 18 mesos a Girona

Girona sortirà avui al carrer per condemnar l'assassinat d'una nena de 18 mesos a mans del seu pare. L'home va decapitar la seva filla amb un ganivet de cuina i va declarar que era una "ordre" del dimoni.

Carles Arbolí / Narcís Presas
3 min
CRIM INEXPLICABLE El detingut quan sortia de casa seva després de la reconstrucció dels fets.

GIRONA.El barri de Sant Narcís de Girona va ser l'escenari ahir d'un parricidi que ha trasbalsat la ciutat. Un pare de 34 anys va decapitar la seva filla de només divuit mesos després que, suposadament, patís alguna mena de trastorn psiquiàtric. L'home va assegurar que havia comès el crim perquè l'hi va demanar "el dimoni".

Els tràgics fets van passar pocs minuts després de les dotze del migdia en un pis del número 8 del carrer Oviedo. L'home -Marcelo R.O.- s'havia comportat durant tot el dia amb normalitat i tornava de recollir la seva filla gran, de sis anys, de l'escola. Hi va anar amb el cotxet amb la seva filla petita, nascuda el maig del 2010. La seva dona, metgessa d'una mútua, era a la feina. L'escena s'ha repetit cada dia durant els dos anys que fa que la família, d'origen colombià, viu en aquest pis, ja que l'home estava a l'atur i s'encarregava de les menors.

Què va passar a l'interior del pis quan pare i filles van tornar a casa és un misteri. Els veïns asseguren que van sentir que l'home cridava i que va sortir al balcó exclamant repetidament: "Hi ha el dimoni a casa". Va entrar i es va fer el silenci, fins que pocs minuts després arribaven els Mossos d'Esquadra i una ambulància del SEM. Els havia avisat ell mateix. El presumpte parricida va trucar al telèfon d'Emergències per confessar el crim i els va tornar a repetir que ho havia fet per ordre del dimoni. Els primers agents que van arribar al domicili familiar es van trobar un home exaltat que tota l'estona feia referència al diable. El van haver de reduir i els equips d'emergència li van subministrar un sedant. Al damunt del llit de l'habitació de matrimoni van trobar el cadàver del nadó. Plorant al sofà i amb la tele engegada hi havia l'altra filla, de sis anys, il·lesa. Fonts policials asseguren que l'arma homicida va ser un ganivet de cuina.

Els Mossos van traslladar l'agressor, ja detingut, a un centre hospitalari per estabilitzar-lo i, pocs minuts després, van tornar al pis per practicar la reconstrucció dels fets, i en la qual el presumpte homicida va tornar a confessar el crim.

Consternació entre els veïns

La família feia dos anys que vivia de lloguer en aquest habitatge. L'home estava a l'atur des de feia temps i passava la major part del dia a casa amb la seva filla petita, de 18 mesos. La dona, en canvi, treballa en una mútua mèdica i per això no era a casa en el moment dels fets. A ell se'l podia veure cada dia passejant la nena amb el cotxet mentre portava o anava a buscar la filla gran a l'escola. També era freqüent veure'ls jugant al parc.

Segons veïns del mateix bloc, la família mai havia provocat cap problema i mai se sentien ni discussions ni crits al seu pis. Coincideixen que era una família "aparentment normal". De fet, estaven consternats per la notícia: no es podien arribar a creure que el seu veí hagués estat capaç de perpetrar una salvatjada de tal magnitud.

Ningú entenia com havia pogut passar. El Carlos és un veí del cinquè que va haver de tornar a corre-cuita a casa seva perquè la seva dona, embarassada, estava molt alterada pels fets i per tot l'enrenou de policia i ambulàncies. El Carlos parlava del presumpte assassí com una persona de tracte cordial, amb qui havia coincidit en nombroses ocasions al parc. Una altra veïna del mateix immoble, que va preferir mantenir l'anonimat, recorda que se saludaven afectuosament pel carrer quan es trobaven anant a portar les criatures a l'escola, que mai n'hauria desconfiat i que fins i tot l'hauria ajudat en el que li hagués demanat.

"Ningú s'ho podia imaginar", assegurava la cambrera del Bar Venecia, una cafeteria on el presumpte assassí anava "molt sovint" i on precisament, diu, havia dinat diumenge passat. Sorpresa pels fets, la cambrera assegurava que el coneix "força" d'anar-hi amb la seva filla, que mai havia provocat cap problema i que no cometia excessos més enllà d'una certa afició per les màquines recreatives.

L'Ajuntament de Girona va condemnar els fets i ha convocat per avui una concentració silenciosa a la plaça del Vi.

stats