ETAADÉU A LES ARMES
Crònica 22/10/2011

L'ONU demana a ETA que faci un pas més i entregui les armes

Les Nacions Unides no en tenen prou que ETA abandoni la violència i demanen que vagi més enllà i entregui les armes per consolidar el procés de pau. L'ONU també demana que es reconeguin les víctimes.

Pere Martí
3 min
L'ONU demana a ETA que faci un pas més i entregui les armes

Barcelona.Tot i coincidir amb la mort de Gaddafi, la decisió d'ETA no ha passat desapercebuda en l'àmbit internacional. Les Nacions Unides van reaccionar ahir demanant a ETA que entregui les armes "definitivament" després d'anunciar que renuncia a la violència. El seu secretari general, Ban Ki-moon, va celebrar el comunicat dels etarres i els va instar a "complir el seu compromís".

El màxim representant de l'ONU, a través d'un comunicat del seu portaveu, Martin Nesirky, va explicar que comparteix "l'esperança que ETA es comprometi a posar fi al que ha estat un tràgic capítol per a Espanya" i que sobretot "no s'oblidi de les víctimes", a qui rendeix el seu homenatge. Des del seu punt de vista, el final definitiu de la violència només es consolidarà quan ETA "deposi les armes de manera permanent".

A més de l'ONU, les principals cancelleries internacionals van reaccionar ahir al comunicat, totes en clau positiva. Fins i tot la Casa Blanca va emetre un comunicat en què remarcava que la fi definitiva de la violència representa "un pas històric cap a la pau", però va advertir que "encara queda un llarg camí per davant per fer realitat aquesta promesa". En el text, els Estats Units recorden les més de 800 víctimes que ha causat ETA i reconeixen la "valentia" del govern i del poble espanyol davant el terrorisme.

Per la seva banda, França, un dels països citats en el comunicat d'ETA per participar en una mesa de diàleg, també va reaccionar ahir per boca del seu president. Nicolas Sarkozy va explicar que el seu país continuarà donant suport a Espanya per garantir la pau a Euskadi. Referint-se directament a l'anunci d'ETA, el va definir com una "victòria de la democràcia sobre la violència".

França ignora la petició d'ETA

En un breu comunicat emès per l'Elisi, felicita José Luís Rodríguez Zapatero, el seu govern i tot el poble espanyol i reitera que França seguirà donant suport "sense fissures" a Espanya per garantir "una pau definitiva". El text no fa cap referència a l'emplaçament d'ETA a negociar. Històricament França ha considerat que es tracta d'un problema espanyol, tot i que l'assassinat de gendarmes al seu territori l'ha forçat a actuar. Fonts diplomàtiques franceses asseguraven ahir que França serà "solidària" amb Espanya i que farà el que el govern espanyol consideri convenient.

Des de la Comissió Europea, el seu president, Durão Barroso, va remarcar que és "un fet històric" que posa fi a "tants anys de terror", i qualifica de "victòria" la decisió d'ETA perquè culmina així "els esforços desplegats sense cedir en la lluita contra el terrorisme". També té un record per a totes les víctimes, a qui expressa la seva "plena solidaritat".

La via irlandesa

En un to diferent, l'ex-primer ministre britànic Tony Blair va emetre un comunicat en què dóna la "benvinguda" amb "gran satisfacció" al cessament "històric" de l'activitat armada d'ETA, que acaba amb "l'últim enfrontament armat d'Europa". Després de rendir "homenatge a la valentia i determinació dels espanyols que no s'han deixat intimidar per la campanya terrorista", celebra que l'únic guanyador sigui la democràcia.

Blair també es va referir a la seva "experiència" a Irlanda del Nord per destacar la dificultat del procés, i va felicitar Zapatero i Rubalcaba, però no va esmentar Aznar, amb qui va compartir croada antiterrorista després de l'11-S. "ETA ha respost positivament a la crida dels líders internacionals a Sant Sebastià aquesta setmana", va destacar l'ex-primer ministre britànic. Per Blair, "igual que a Irlanda del Nord, ara cal fer front a les conseqüències del conflicte per les converses sobre l'entrega de les armes, la desmobilització d'ETA, els presos i els exiliats". Però no oblida les "víctimes tràgiques de la violència", a qui "insta a compensar".

stats