HABITATGE
Crònica 19/04/2012

El degoteig imparable dels desnonaments

El 2011 va marcar un nou rècord de desnonaments a Catalunya, amb 6.789 casos. Dilluns vinent s'iniciarà la recollida de signatures de la ILP que demana que l'entrega del pis cancel·li el deute hipotecari.

A. Garcia Morera / A. Balanzà
2 min
SUPERVIVENT El Matías ha resistit tres intents de desnonar-lo i espera una solució.

BARCELONA.El nombre de famílies que perden la llar per culpa dels deutes bancaris continua creixent cada any. Segons les dades publicades fa unes setmanes pel Consell General del Poder Judicial, el 2011 es va assolir un nou màxim històric a Catalunya i a l'Estat, tot i que el creixement va ser inferior que l'any anterior. L'any 2010 van augmentar un 24,9% a Catalunya i un 41% a l'Estat, mentre que l'any passat el creixement va ser del 2,2% i el 21,8%, respectivament.

L'última iniciativa per acabar amb aquest problema és la ILP hipotecària, presentada ahir, que té com a principal objectiu aconseguir que entregar l'habitatge cancel·li la hipoteca. Ada Colau, portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, va afegir que la mesura hauria de ser retroactiva i aniria acompanyada de la paralització dels desnonaments i de la conversió de la hipoteca en un lloguer social.

Colau va aprofitar la presentació d'ahir per criticar amb duresa el decret aprovat fa poques setmanes pel govern espanyol en relació amb la dació en pagament, que va definir com "una presa de pèl" per la gran quantitat de restriccions incloses. Els promotors de la ILP, entre els quals hi ha CCOO i UGT i la Taula del Tercer Sector, començaran a recollir firmes dilluns vinent, coincidint amb la Diada de Sant Jordi.

Ciutat Meridiana i l'Hospitalet

A peu de carrer, al marge de la lentitud dels canvis polítics i judicials, cada dia centenars de desnonats i simpatitzants dels afectats han estès una xarxa de mobilitzacions que només en els últims quaranta dies ha convocat prop de 30 protestes per intentar aturar desnonaments anunciats. A l'Àrea Metropolitana de Barcelona hi ha els pols principals de les assemblees de Ciutat Meridiana, el col·lectiu 500 x 20, i de l'Hospitalet de Llobregat, Afectats per la Hipoteca. Només a la segona ciutat de Catalunya, al barri del Gornal, hi ha 3.000 pisos buits i el portaveu de la plataforma, Alejandro Roldán, compta més de 300 desnonaments el 2011. "Ens arriben deu casos per setmana", apunta Roldán, que afegeix que això s'eleva a una vintena per dia a tot Catalunya, segons les fonts judicials. El perfil és el de la nova immigració. "Només tenen l'opció de reagrupar-se, i els d'aquí aguanten una mica més", diu Roldán. El president de la Federació d'Associacions de Veïns de l'Hospitalet, Manuel Piñar, subscriu la lluita que l'octubre del 2009 van engegar a la ciutat. "Els ajuntaments hi podrien fer molt més", adverteix Piñar.

stats