Publicitat
Publicitat

El qui és qui del mapa nuclear espanyol

Les elèctriques Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa i la portuguesa EDP es reparteixen les vuit centrals espanyoles. Les accions dels tres grups espanyols van caure ahir a la borsa.

Les principals companyies elèctriques espanyoles són les propietàries de les centrals nuclears en territori espanyol. Endesa, l'exmonopoli estatal, és la referència en la producció nuclear del país. La companyia, ara propietat de la italiana Enel en un 92%, és accionista de set de les vuit centrals nuclears espanyoles.

Iberdrola, Gas Natural Fenosa i i Hidroeléctrica Cantábrico (HC) -propietat de l'elèctrica portuguesa EDP- també participen en l'accionariat de les centrals.

Els grups espanyols amb interessos en la producció d'energia nuclear van veure com queia ahir el valor de les seves accions a la borsa, tot i que també va retrocedir el conjunt de l'Íbex (va caure un 2,3%, fins als 10.092 punts, 6 menys). La catalana Gas Natural Fenosa va registrar la caiguda més forta, amb un descens del 2,59%, seguida d'Iberdrola, amb una caiguda del 2,14%, i d'Endesa, amb un 1,2%.

Per contra, les empreses cotitzades Solaria i Fersa, dedicades a les energies renovables, van viure increments a les borses espanyoles del 2,8% i del 7,32%, respectivament. A Tòquio va tornar a ser castigada amb cruesa l'elèctrica Tokio Electric Power (TEPCO), propietària del complex nuclear de Fukushima. La companyia va perdre ahir un 24,57% al parquet.

Les vuit centrals

La central nuclear d'Ascó I, amb una potència de 1.032 megawatts (MW), té Endesa com a únic accionista. A Ascó II (1.027 MW) hi ha com a socis Endesa (85%) i Iberdrola (15%). L'última central catalana, la de Vandellòs (1.087 MW), també es reparteix entre Endesa (72%) i Iberdrola (28%).

Les mateixes companyies són accionistes a parts iguals de la central de Garoña (466 MW), que ha de tancar les portes el 2013. Iberdrola té el 100% de la central valenciana de Cofrents (1.096 MW).

La central de Trillo (1.066 MW) està participada per Iberdrola (49%), Gas Natural Fenosa (34,5%), HC Energía (15,5%) i Endesa (1%). Les centrals d'Almaraz I (980 MW) i II (984 MW) tenen la mateix estructura accionarial: Iberrdola (53%), Endesa (36%) i Gas Natural Fenosa (11%).

Les vuit centrals van entrar en servei progressivament entre els anys 1971 (Garoña) i el 1988 (Trillo).

Per la seva banda, Iberdrola construeix una altra central nuclear al Regne Unit en un consorci que completen la francesa GDF Suez i Scottish and Southern Energy.

La producció d'energia nuclear a Espanya durant el 2010 va ser de 61.944 gigawatts per hora (GWh), xifra que representa el 21,61% del total de la producció del sistema elèctric espanyol. Espanya ocupa així el vintè lloc del rànquing de producció nuclear del món.

La participació de la nuclear en el mix energètic espanyol, per tant, va incrementar-se l'any passat des del 17,6% del 2009 al 21,61%. Les centrals espanyoles van estar actives al 85,6% de la seva capacitat total, segons el ministeri d'Indústria.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT