CORRUPCIÓ POLICIAL
Crònica 17/04/2012

Un delator de la 'trama del port' implica la policia

Un traficant confirma la implicació de policies nacionals i guàrdies civils en una xarxa de tràfic de drogues. El macrojudici de la trama del port iniciat ahir a l'Audiència de Barcelona culminarà al juny.

Laura Díaz-roig
2 min
L'Audiència de Barcelona jutja des d'ahir i fins al mes de juny 23 acusats que formaven part de la trama.

BARCELONA.Amb un to decidit i un discurs detallat, el principal delator de la suposada trama de corrupció policial i tràfic de drogues -a la qual se li atribueix el robatori d'un contenidor de cocaïna al port de Barcelona- va confirmar ahir davant el jutge la implicació de comandaments de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil en la xarxa. "Es creuen per sobre de la llei", va relatar en el primer dia del macrojudici a l'Audiència de Barcelona. Al banc dels acusats hi seuen 23 persones, entre elles dos policies nacionals, cinc guàrdies civils i un grup de delinqüents habituals -que s'enfronten a penes d'entre sis mesos i 39 anys de presó-, acusats de crear una xarxa per robar droga a altres traficants aprofitant la informació policial confidencial. La majoria de delictes els van cometre entre el 1999 i el 2002 i han prescrit, però es manté l'acusació per un dels seus "grans cops": el robatori d'un suposat contenidor de gambes amb 400 quilograms de cocaïna, que no es va recuperar i havia arribat al port de Barcelona el gener del 2005 des de Veneçuela.

Només un dels quatre acusats que havien de declarar ahir, Juan Pedro L.F., va voler respondre a les preguntes del fiscal. Ho va fer, segons va explicar, penedit i enfadat amb els altres acusats per haver-li "parat una trampa" en una altra operació. L'acusat, traficant de drogues, és a la presó complint una condemna de 41 anys per la mort de dos vigilants en l'assalt d'un furgó blindat a Terrassa a finals del 2002, un crim que assegura que no va cometre.

Robaven a traficants

Juan Pedro L.F. no va tenir cap inconvenient a explicar, davant la resta d'acusats, el modus operandi de la trama, que consistia a guanyar-se la confiança de narcotraficants perquè els lliuressin la droga amb el compromís de pagar-la. Després de l'entrega, la policia simulava la detenció dels transportistes i la confiscació de la mercaderia, per la qual cosa el traficant no arribava a reclamar els diners. Alguns cops la droga confiscada a les comissaries era substituïda per arròs o sucre i els paquets es cremaven sense que se'n comprovés el contingut.

stats