CONFLICTE INSTITUCIONAL
Crònica 07/03/2012

La delegada del govern espanyol s'entreté amb les banderes

Oriol March
2 min
La delegada del govern espanyol s'entreté amb les banderes

BARCELONAExplicava ahir la nova delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, que la seva funció és "fer complir la llei". És a dir: que el seu mandat serà primmirat en els assumptes que estiguin sota la seva jurisdicció. De moment, ja ha posat en marxa, de manera interna, un grup d'estudi sobre com obligar els ajuntaments a tenir penjada la bandera espanyola, segons va assegurar ahir a l'ARA un portaveu de la institució.

"L'assumpte de les banderes no és ideològic, només busca complir la legalitat", argumenta De Luna. Identitària o no, l'exigència de penjar l'ensenya de l'Estat a tots els ajuntaments -recollida en la llei de banderes del 1981- va camí de convertir-se en un dels pilars fonamentals del seu mandat. L'exemple més clar va tenir lloc a Sant Pol de Mar.

"Una sentència judicial arran d'una denúncia interposada per un regidor ens obligava a penjar la bandera espanyola, i aquí va començar tot", rememora Montserrat Garrido, l'alcaldessa del municipi. En conèixer aquesta sentència, membres de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) van organitzar a Sant Pol una manifestació que va acabar amb una estelada penjant de la façana de la Casa de la Vila. Aquí és on va decidir intervenir de manera directa la nova delegada, exdiputada del PP.

"De Luna em va trucar personalment per demanar-me que pengéssim la bandera espanyola", explica l'alcaldessa, que en els dies posteriors va rebre "correus amenaçadors de caire espanyolista". La delegada va aprofitar l'episodi per començar a obligar els municipis a exhibir la bandera espanyola.

Contestació institucional

De manera preventiva, algunes institucions ja han emprès accions contestatàries contra la iniciativa de De Luna. La delegació del Govern -català- a Barcelona ja té una carta preparada per queixar-se de l'actitud de la representant de l'executiu espanyol a Catalunya. "En aquesta comunicació se li dirà la gent té prou problemes per ficar-se en aquests assumptes", asseguraven ahir des de CiU. L'Associació Catalana de Municipis (ACM) té pensada una iniciativa similar i la durà a terme aviat, segons van reconèixer ahir fonts de l'entitat. El portaveu del Govern, Francesc Homs, va expressar estupefacció per l'assumpte de les ensenyes. "Crida l'atenció que això sigui ara una prioritat", va ironitzar en roda de premsa.

Altres iniciatives locals també poden estar sota la vigilància de De Luna. Ahir s'especulava que la delegada del govern espanyol hauria demanat els acords d'adhesió a l'Associació de Municipis per la Independència, però fonts pròximes al seu impulsor, Josep Maria Vila d'Abadal, l'alcalde de Vic, van negar que existeixi cap comunicació oficial sobre això. Almenys fins ahir a la tarda.

stats