L'ACCEPTACIÓ DE LA CORRUPCIÓ
Crònica 26/04/2011

El 74% dels catalans pensa que "tothom té un preu"

Sònia Sánchez
2 min
Un 23,1% dels catalans creu que està bé contractar un servei sense IVA.

Barcelona.L'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) està estudiant accions per "enfortir els valors ètics i refermar el sentit de la integritat" dels ciutadans. "Cal ajudar la societat perquè reflexioni sobre les seves contradiccions", va explicar a l'ARA el director de prevenció de l'OAC, Xavier Sisternas. Aquesta necessitat és una de les conclusions que han extret de l'enquesta La corrupció a Catalunya: percepcions i actituds ciutadanes realitzada amb el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). L'enquesta confirma les sospites de l'Oficina sobre l'alta permissivitat dels catalans envers certes conductes corruptes o il·legals, tot i no ser greus. L'estudi detecta una "doble vara de mesurar la conducta de polítics i funcionaris, d'una banda, i dels ciutadans, de l'altra". Això queda palès en un dels exemples concrets. El 40,9% dels enquestats veien bé que algú pugui trucar un metge amic seu per evitar-se la llista d'espera, però en canvi només el 25,8% veien bé que aquest metge de la pública l'ajudés a saltar-se la llista d'espera.

Les actituds que tenen més acceptabilitat entre els catalans són les que no involucren diners, sinó més aviat "tractes de favor". El 21,1% veu justificable "contractar un parent o amic per ocupar un lloc en un organisme públic". Quan el benefici econòmic queda difús, la percepció també és més permissiva, com en el cas de contractar un servei sense IVA, que el 23,1% veu justificable.

Menys acceptada és la pràctica d'ocultar ingressos per pagar menys en l'impost sobre la renda, tot i que un 12,4% ho veuen "molt o bastant justificable". De fet, una de les conclusions de l'estudi és l'existència d'un "imaginari que presenta la corrupció com un fenomen natural de la nostra societat". El 74,1% es manifesten molt o força d'acord amb l'expressió "Quan hi ha molt a guanyar, tothom té un preu". També un majoritari 60,3% està d'acord amb el fet que "en determinades circumstàncies, qualsevol pot tenir una conducta corrupta".

stats