ELS COMPTES DE LA COOPERATIVA AGRÀRIA
Crònica 17/12/2011

El 67% dels socis de l'Aldea cobraran abans de Nadal

Les 793 persones que tenen fins a 1.000 euros immobilitzats a la secció de crèdit de l'Aldea els recuperaran abans del divendres 23. La resta de socis amb imports superiors a la vista en cobraran el 50%.

Toni Garganté
2 min

BARCELONA.El Govern espera retornar la normalitat a la secció de crèdit de l'Aldea en dues fases i amb el termini màxim del primer trimestre de l'any que ve. Abans del divendres 23 de desembre la cooperativa aconseguirà 420.000 euros a través de la venda d'actius financers i obtindrà entre 700.000 i un milió d'euros amb la venda de crèdits i préstecs hipotecaris, que assumiran diferents cooperatives amb secció de crèdit.

En tot cas, la responsabilitat de Bankia en aquest pla serà pràcticament nul·la, va assegurar ahir el director general de Política Financera de la Generalitat, Jordi Oliva. En principi, Oliva va aclarir una sèrie de conceptes, com el nombre de partícips de la secció de crèdit, que és de 1.190 i no de més de 3.000 com s'havia dit. El capital dipositat arriba als 5,6 milions (1,34 milions a la vista i 4,28 a termini). El pla d'acció dibuixat per la Generalitat es basa en una primera fase d'urgència, en què tots els dipositants recuperaran els saldos inferiors a 1.000 euros, i els que tinguin quantitats superiors a la vista en podran desloquejar un 50% (a més dels 1.000 euros inicials).

Venda d'actius

Una segona part del sanejament es produirà durant el primer trimestre del 2012, quan la cooperativa espera poder retornar la totalitat dels dipòsits a la vista i gairebé la meitat dels desemborsats a termini. Aquesta liquiditat s'aconseguirà amb la venda d'altres actius financers i la renegociació del finançament de les inversions de la cooperativa. A partir del segon trimestre de l'any vinent, els dipòsits restants es liquidaran gradualment a partir dels rendiments generats per la pròpia activitat econòmica de la cooperativa.

Jordi Oliva va repetir que "no s'havia detectat cap frau" en la gestió de la cooperativa. "Ningú s'ha endut res", va destacar el director general. Amb tot, una primera anàlisi de la situació de la cooperativa elaborada pels tècnics del departament d'Economia ha posat de manifest que la falta de liquiditat s'explica per una gestió deficient de l'activitat productiva i una falta de planificació de les inversions, que s'han finançat a curt termini i amb recursos de la secció de crèdit.

A la pràctica, Jordi Oliva va reconèixer que la cooperativa de l'Aldea acabaria funcionant sense secció de crèdit, aprofitant la liquidació prevista. Paral·lelament, Oliva va remarcar que "convindria augmentar la càrrega de treball de la cooperativa" per incrementar-ne el volum.

L'associació d'afectats va celebrar la decisió de recuperar part dels diners abans de Nadal. Els impositors hauran de personar-se a partir de dilluns a l'oficina de la secció de crèdit amb les llibretes per actualitzar els assentaments comptables.

stats