Crònica 28/06/2011

50 denúncies per discriminació sexual

La memòria del 2010 del servei de delictes d'odi i discriminació de la fiscalia situa l'homofòbia com la causa del 29% de les denúncies presentades als Mossos per motius discriminatoris l'any passat.

Laia Espín
2 min
50 denúncies per discriminació sexual

Barcelona.Els delictes per discriminació sexual i de gènere a Catalunya representen un 29% de les denúncies presentades als Mossos d'Esquadra des que el cos policial català va implementar de manera pionera a tot l'Estat, ara fa menys d'un any, el protocol per delictes d'odi i discriminació. Concretament, de les 171 denúncies registrades per motius discriminatoris a tot Catalunya, 50 són per causes d'orientació sexual i de gènere, tres més que durant tot el 2009. Dels 50 fets denunciats, 37 s'han registrat a Barcelona, 7 a Girona, 6 a Tarragona i cap a Lleida.

La punta de l'iceberg

Miguel Àngel Aguilar, el fiscal especialitzat en aquest tipus de delictes, va alertar ahir, en la presentació de la memòria del seu servei, que hi ha una elevada xifra submergida de delictes per discriminació que no es posa en coneixement ni dels cossos policials ni de l'administració de justícia. En aquest sentit, Aguilar va manifestar que els estudis europeus fets sobre aquesta manca de denúncia constaten que entre un 82% i un 94% dels casos no arriben mai a ser investigats perquè les víctimes no ho posen en coneixement de les autoritats competents. Els motius, segons la memòria del ministeri públic, són la creença que les administracions no solucionaran el seu problema, la desconfiança en la policia, la por de represàlies, la falta de coneixement de la llei, la vergonya, el temor a fer pública la seva condició sexual, la por de revelar la seva filiació ètnica, religiosa o política i la por de ser arrestat o deportat en el cas de ciutadans d'altres països. Tanmateix, Aguilar també va alertar que la primera causa per denunciar discriminació és el racisme, en un 41% del total dels casos. Un 13% de les fets denunciats són per ideologia, un 7% per motius religiosos i un 6% per discriminació per discapacitat.

Augment del discurs de l'odi

Aguilar va mostrar ahir la seva preocupació pel "perillós increment dels discursos basats en el populisme" motivats per la crisi i "amb excessos verbals i gràfics clarament poc democràtics i que no són discursos pedagògics". El fiscal també va avisar a tots els que vulguin trencar la convivència de la nostra societat "rica i plural" que la "fiscalia estarà atenta als discursos que atemptin contra el Codi Penal, actuarà amb rigor i estarà vigilants". També va advertir sobre la proliferació de les pàgines web "que difonen la doctrina de l'odi", encara que va posar l'accent en la dificultat de lluitar contra aquest delicte a internet perquè moltes pàgines estan allotjades en països estrangers. Igualment, la fiscalia va detectar un increment de comentaris xenòfobs i discriminatoris per motius de sexe o religió en les xarxes socials. En aquest sentit, va recordar que a Espanya "la difusió de la doctrina de l'odi no està emparada per la llibertat d'expressió". Finalment, el fiscal va proposar que tots els professionals que hi intervenen -des de policies fins a jutges passant per fiscals, advocats, forenses i agents de seguretat- tinguin formació "específica i obligatòria" sobre delictes d'odi i discriminació.

stats