MEMÒRIA D'ACTIVITAT DEL TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA
Crònica 26/05/2011

Els desnonaments augmenten gairebé un 25%

Laia Espín
2 min
Desallotjament d'una vivenda a la ciutat de Barcelona.

Barcelona.Les causes judicials per desnonaments tenen una marcada tendència a l'alça des del 2008. En l'últim any han augmentat gairebé un 25% respecte del 2009 i pràcticament un 70% si es comparen amb els 3.926 casos registrats als jutjats catalans el 2008.

Aquestes són les alarmants xifres que ahir va explicar en comissió parlamentària el nou president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miguel Àngel Gimeno. Les execucions hipotecàries també van augmentar l'any passat lleugerament i es van situar en 18.152. Una xifra que s'ha multiplicat per quadre des del 2007.

La resta d'indicadors judicials relacionats directament amb la crisi i les seves conseqüències, però, van disminuir durant el 2010. Gimeno, que ahir va ser la primera vegada que va comparèixer al Parlament com a president del TSJC, va poder anunciar que els concursos de creditors han disminuït un 15% en relació amb el 2009, en què van assolir xifres històriques amb 1.771 causes aquest any. Altres indicadors econòmics relacionats amb l'administració de justícia, com les causes judicials per acomiadaments, embargaments i reclamacions de quantitat també han disminuït lleugerament, tot i que no s'han tornat a situar en les xifres registrades abans de la crisi.

La tendència a la baixa de les causes judicials relacionades amb la situació econòmica actual coincideix amb la tendència general de disminució d'entrada de casos als jutjats catalans. La davallada ha estat d'un 1,3%. El total de casos ingressats se situa en 1.440.000, un descens que en els jutjats mercantils s'ha traduït en una disminució d'un 16, 3%.

Gimeno va destacar ahir que en l'últim exercici els jutges han resolt un 1,9% més de casos que l'any 2009. Finalment, Gimeno va defensar un consens de totes les forces polítiques del Parlament per millorar el servei de Justícia. "La crisi pot alentir el ritme d'implementació, però no ens podem permetre el preu social de no invertir-hi", va dir el màxim responsable de la judicatura a Catalunya. Gimeno es va comprometre a prendre mesures per fomentar l'ús del català en els òrgans judicials.

stats