Crònica 10/02/2012

La despesa del sector públic es reduirà dràsticament

L.f.
2 min
El primer ministre grec, Lucas Papademos.

BRUSSEL·LESGrècia s'haurà d'estrènyer el cinturó de valent. L'acceptació per part dels partits governamentals de les condicions imposades per Europa i el Fons Monetari Internacional (FMI), la troica, implica severes retallades en el sector públic i privatitzacions d'empreses amb titularitat de l'estat. Els detalls dels contingut de l'acord entre el primer ministre del país, Lukàs Papadimos, les formacions polítiques i Europa encara no s'han fet públics, però la premsa grega publicava ahir les grans línies de les retallades.

Reforma laboral: El salari mínim serà reduït considerablement

Brussel·les considera que un dels principals problemes de Grècia és l'elevada taxa d'atur, situada al 20,9%, que afecta especialment els joves, com a Espanya. Una de les exigències principals és abaixar els sous per crear ocupació. El sou mínim que cobren els grecs és de 751 euros però, quan s'aprovi la reforma laboral, passarà a ser de 586 euros. És una retallada del 22%. La reforma podria incloure una retallada també de les pensions més elevades. Els acords col·lectius sectorials tindran una durada màxima de tres anys i hi haurà una congelació salarial fins que baixi l'atur al 10%. També s'haurà de revisar l'estatut salarial especial dels empleats judicials, els metges del sector públic, els policies i el personal militar.

Sector públic: Cal aprimar les administracions de l'estat i la despesa

Grècia haurà de tenir el 2015 uns 150.000 funcionaris menys, però la troica exigeix que siguin acomiadats abans que acabi l'any 15.000 treballadors públics. Brussel·les també reclama una reducció substancial de la despesa pública. La xifra final encara és una incògnita però podria rondar els 13.000 milions d'euros. D'on han de retallar els governants grecs aquests diners és un dels cavalls de batalla de les negociacions. La troica apostava per retallar les pensions però Atenes podria proposar aplicar les tisores al pressupost de Defensa en un 0,15% del producte interior brut. La reforma laboral prevista, que afecta especialment els funcionaris, també contribuirà a reduir la despesa.

Privatitzacions: L'estat grec ha de vendre empreses públiques

La privatització d'empreses de l'Estat és una de les velles reivindicacions de Brussel·les. Entre les condicions del primer rescat de Grècia ja hi figurava la venda d'empreses públiques però el govern grec ha passat de puntetes per aquesta condició. Ara la troica li posa un ultimàtum perquè vengui les empreses estatals de gas, petroli, aigua, residus i apostes. La venda reportarà molts diners a l'estat grec.

Fiscalitat: L'estat grec ha de fer esforços per lluitar contra el frau

El nivell de frau fiscal a Grècia és un dels més elevats de la Unió Europea. Entre els acords en aquesta matèria destaca la contractació d'almenys 1.000 inspectors d'Hisenda per augmentar les inspeccions. En matèria fiscal, Grècia també haurà d'eliminar alguns tipus d'impostos reduïts.

stats