LA CORRUPCIÓ A CATALUNYA
Crònica 10/04/2011

Una detenció torna a esquitxar GISA

Probablement de manera injusta però amb una puntualitat mediàtica cada cop més periòdica, la gestió de l'empresa pública GISA torna a estar sota sospita arran de possibles noves corrupteles al seu staff .

Albert Balanzà
2 min
La seu de l'empresa pública GISA, en una imatge repetida en els últims mesos quan s'investiguen casos de possibles corrupteles.

Barcelona.Fa un mes i mig la Guàrdia Civil i un fiscal de delictes econòmics escorcollaven la seu de GISA investigant un cas complex d'adjudicacions irregulars d'obra pública que va acabar amb la detenció del gerent d'obres de carreteres de Girona, Jordi Vergé, un històric funcionari en nòmina de la constructora del Govern des del 1990. Divendres els Mossos d'Esquadra van tornar a intervenir policialment l'empresa pública, però més concretament una treballadora del departament de gestió econòmica, que s'hauria embutxacat un total de 513.107 euros en obligacions de pagament duplicades.

L'empresa pública mateixa va ser qui va descobrir ara fa uns dies les irregularitats de la treballadora, Trinidad I.A., de 45 anys, atenent a les conclusions de l'auditoria ordenada pel nou director, Joan Lluís Quer, nomenat el febrer passat, i va denunciar el presumpte delicte d'estafa i falsificació a la direcció general de la Policia de Catalunya. Els fets es van precipitar divendres al vespre amb la detenció de la treballadora a casa seva, ja que feia una setmana que no apareixia per la feina perquè estava de baixa.

Quatre anys d'activitat

La investigació, que en tot moment ha volgut remarcar que aquest cas no té res a veure amb el cas que segueix la Guàrdia Civil sobre el possible càrtel de constructores de Girona, ha explicat a l'ARA que la treballadora, almenys en els últims quatre anys, havia aprofitat el seu accés a les llicències d'obres que GISA tramita sobretot amb els ajuntaments per duplicar obligacions de pagament i cobrar els xecs corresponents. En tot aquest temps, la presumpta estafadora hauria aconseguit cobrar un total de 207 xecs.

La constructora del Govern, que amb l'entrada de CiU va canviar de departament -ara Economia i Coneixement exerceix el control financer de l'empresa-, va nomenar un nou director a principis de febrer i immediatament va encarregar i executar una auditoria sobre l'estructura de l'organització, la gestió dels recursos, els sistemes d'informació i qualitat i els procediments de gestió econòmica. Va ser precisament en aquest últim àmbit en què es van detectar aquestes irregularitats comptables denunciades.

GISA va haver de fer conviure aquesta investigació, també interna, que va liderar i va denunciar als Mossos d'Esquadra, que a finals de febrer va esclatar i va esquitxar no només l'empresa pública sinó també la Diputació de Girona, el departament de Política Territorial i l'Ajuntament de Girona per la presumpta facilitació d'informació privilegiada des de l'administració a una desena d'empreses gironines que s'haurien comportat com un càrtel en les adjudicacions.

Actuació en solitari

La investigació també va precisar ahir que, tot i que l'operació està oberta fins que s'aclareixin els fets, està pràcticament descartat que el presumpte delicte s'hagi estès dins de l'empresa pública i de la Generalitat a altres persones. La tesi d'aquestes fonts és que la treballadora detinguda actuava sola i que va aprofitar-se del coneixement dels mecanismes de funcionament de GISA per embutxacar-se diners sense aixecar sospites. També el fet que durant quatre anys la treballadora activés un modus operandi d'obligacions de pagament duplicades molt espaiades i de quantitats poc importants va ajudar que passés desapercebuda.

stats