SUCCESSOS
Crònica 23/01/2012

El detingut per matar la seva dona se suïcida davant la policia

L'home detingut dissabte per la mort de la seva dona a Santa Coloma de Queralt va suïcidar-se ahir davant la policia. Va saltar pel forat interior de l'escala d'un tercer pis, a casa dels seus pares.

M. Ortega
2 min
Concentració silenciosa ahir a Santa Coloma de Queralt per condemnar l'assassinat d'una veïna a mans del seu marit.

BARCELONAGairebé a la mateixa hora en què un miler de persones s'aplegaven ahir a la plaça Major de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) per rebutjar l'assassinat de la que és la cinquena víctima de la violència masclista a Catalunya en només tres setmanes, a Sabadell, el marit i presumpte autor de les ganivetades mortals esquivava la vigilància policial durant un escorcoll i moria després de saltar pel forat de l'escala del domicili dels seus pares, d'un tercer pis. L'home, Joan T.P., de 40 anys, havia estat detingut pels Mossos d'Esquadra el mateix dissabte a Sabadell, moments després que la policia localitzés el cos sense vida de la dona, de 33 anys, a l'interior del seu domicili, a Santa Coloma de Queralt.

Després de passar la nit a la comissaria, el detingut, custodiat per la policia i acompanyat de la seva advocada i de la comitiva judicial, havia tornat emmanillat al pis de Sabadell on se'l va detenir perquè la policia pogués escorcollar l'habitatge. Joan T.P. va driblar tota la vigilància: amb una empenta va aconseguir deslliurar-se de la custòdia policial i precipitar-se pel forat de les escales des del tercer pis, quan tota la comitiva ja abandonava el domicili, segons confirmen fonts dels Mossos d'Esquadra.

Tot i que els equips d'emergències es van desplaçar fins al lloc dels fets, no van aconseguir reanimar el detingut, que, segons la policia, va morir gairebé a l'acte com a conseqüència dels cops.

El matrimoni tenia dos fills, de 7 i 3 anys, que el presumpte homicida s'hauria emportat a Sabadell després d'abandonar el cadàver de la dona a l'interior del domicili familiar, tal com van explicar ahir a l'agència Efe fonts pròximes al cas.

Es tracta de la cinquena dona que mor a mans de la seva parella o exparella en només 21 dies a Catalunya. Una dinàmica que ha posat el país en alerta, perquè ha truncat la corba a la baixa que, en els últims anys, havien dibuixat els casos de violència masclista. Si durant tot el 2011 hi va haver deu assassinats d'aquesta tipologia -entre els quals el de la dona de Girona que, tot i que va transcendir l'1 de gener, s'havia produït el dia abans-, des de principis d'aquest 2012 ja n'hi hagut quatre. Una ratxa que, segons Antonio Andrés Pueyo, catedràtic de psicologia de la Universitat de Barcelona (UB), "no sembla atribuïble a res més que a l'atzar", però que deixa "un panorama preocupant que cal frenar".

Ni la crisi ni el Nadal

Pueyo descarta la vinculació de les morts a la situació econòmica, "perquè la crisi ja fa anys que dura i, a més, no es focalitza només a Catalunya, com sí que ho estan fent aquests crims". Rebutja, també, la tesi de la proximitat de les festes nadalenques que, quan van irrompre els primers casos, es va utilitzar com a principal via per explicar els fets. El Govern, que ja dissabte va condemnar l'últim assassinat, va reafirmar la seva intenció d'impulsar un nou model d'atenció per preveure els casos de violència masclista a partir de la recopilació de dades de l'entorn de les possibles víctimes d'aquesta violència.

stats