LA XACRA DELS ATACS A LES DONES
Crònica 18/03/2011

6.700 detinguts per violència de gènere el 2010

Els Mossos van detenir 6.697 agressors de gènere el 2010, en què van morir 12 dones en mans de la seva parella. Interior prepara un pla que vol actuar contra tot tipus de violència en l'àmbit domèstic.

Marc Colomer
2 min
El conseller d'Interior va comparèixer ahir per segona vegada al Parlament per donar explicacions sobre les actuacions del seu departament.

Barcelona.Les xifres, encara que sovint són fredes, no deixen de ser colpidores. El departament d'Interior va fer públic ahir el balanç en matèria de violència de gènere de l'any 2010. Els Mossos van rebre l'any passat 12.976 denúncies per casos de violència masclista. Van detenir un total de 6.697 agressors. Però la contundència policial i els plans de conscienciació social no van poder evitar que 12 dones morissin en mans de les seves parelles, dues més que el 2009. Les comarques gironines van concentrar bona part d'aquest balanç negre. S'hi van registrar 4 assassinats.

Les tràgiques xifres van acompanyar l'anunci fet pel conseller d'Interior, Felip Puig, que en un mes vol tenir llest el nou pla contra la violència en l'àmbit domèstic, després que suprimís el del tripartit en accedir al càrrec perquè, segons el conseller, es va fer amb una visió "monolítica i dogmàtica" d'ICV-EUiA en el seu pas per Interior. Com va avançar a l'ARA dilluns, Puig es proposa que el pla "faci alguna cosa més que promoure conferències i editar fulletons".

Amb el nou pla, Puig pretén donar a aquesta xacra un tractament "transversal" que compti amb la amb la implicació dels departaments de Benestar Social, Justícia i Educació per coordinar les institucions penitenciàries, el sistema judicial i la policia. Fonts del departament han avançat a aquest rotatiu que el pla atendrà no només la violència de gènere pròpiament dita, sinó també la que es dóna en tot l'entorn familiar i en l'àmbit domèstic.

Habilitat parlamentària

L'anunci el va fer Puig en la seva segona compareixença parlamentària en comissió des que va assumir el càrrec. Felip Puig és un animal polític dels de raça. Les veu a venir de lluny. I ahir en va donar bona mostra. S'enfrontava a la que ICV-EUiA -sens dubte el principal rival ideològic del conseller- buscava que fos la seva primera derrota al Parlament, precisament per forçar-lo a tornar a crear el Programa de Seguretat Contra la Violència Masclista de Joan Saura que va suprimir en accedir al càrrec. Fins i tot havien acceptat una esmena del PP per garantir-se el seu suport i només els calia el sí de Solidaritat, i no en dubtaven en tractar-se d'una qüestió especialment sensible.

La votació s'havia de fer just després de la compareixença del conseller, sense la seva presència. I sense que ningú l'hi demanés, durant la compareixença, s'ho va fer venir bé per anunciar que d'aquí un mes tindria enllestit el nou pla. L'anunci va descol·locar ICV-EUiA. El diputat ecosocialista Jaume Bosch, també gat vell i conscient que el compromís feia trontollar la seva proposta de resolució, li va retreure que no hagués respectat les normes parlamentàries en parlar d'una qüestió sobre la qual ningú li havia preguntat i que s'havia de votar més tard.

I no es va equivocar. El PP i Solidaritat Catalana van acceptar el compromís que havia llançat minuts abans Felip Puig i es van abstenir a la proposta de resolució d'ICV-EUiA, que no va prosperar.

stats