CRISI SACSEJADA AL SECTOR PÚBLIC
Crònica 17/03/2012

El deute català Va créixer un 22% tot i les retallades

El deute de la Generalitat va créixer més del previst el 2011. Amb més de 41.000 milions, Catalunya es converteix en la comunitat més endeutada de l'Estat, tant en termes absoluts com relatius.

àlex Font Manté
2 min
DEUTE INCONTROLAT Els números vermells de la Generalitat van créixer -malgrat les retallades- més que els de cap altra administració de l'Estat. Catalunya, a més, és la comunitat més endeutada en relació amb el seu PIB per primer cop des del 1998.

BARCELONA.Malgrat les retallades, el deute de la Generalitat va créixer més que el de cap altra comunitat autònoma l'any passat. En concret, el Govern va tancar el 2011 amb un deute de 41.778 milions d'euros, un 22% més que el 2010. Des de l'inici de la crisi, i en només tres anys, el deute s'ha duplicat: el 2008 els números vermells de la Generalitat eren de 20.825 milions, segons les dades que ahir va publicar el Banc d'Espanya. Avui dia, el deute català supera el de totes les administracions locals espanyoles juntes.

Aquest augment segurament ha estat inesperat pel departament d'Economia, que lidera el conseller Andreu Mas-Colell. Segons les estimacions dels últims pressupostos, la Generalitat no preveia superar els 41.000 milions de deute fins al final del 2012. Els seus càlculs establien que el 2011 es tancaria amb un deute de 38.500 milions. La conselleria no va voler fer cap valoració sobre aquestes dades.

La xifra de deute no inclou els números vermells de les empreses públiques del Govern, que sumen 6.368 milions més (una quantitat lleugerament inferior a la registrada un any abans). Si es té en compte aquesta partida, el deute públic català ja s'acosta als 50.000 milions d'euros. I no sembla gaire probable que el nivell d'endeutament baixi en els pròxims anys.

"Mentre hi hagi dèficit seguirà creixent el deute", explica Josep Oliver, catedràtic d'economia aplicada de la Universitat Autònoma (UAB). Les previsions més optimistes afirmen que Catalunya arribarà al 0% de dèficit l'any 2015, però no se sap si aquest objectiu es podrà complir. Sense anar més lluny, Andreu Mas-Colell es va comprometre a acabar el 2011 amb un dèficit del 2,6% però finalment va ser del 3,7%.

Catalunya ha estat tradicionalment la comunitat més endeutada en nombres absoluts, però el 2011 també va convertir-se en l'autonomia amb més deute en relació amb el seu PIB (cosa que permet comparar els nivells d'endeutament de les administracions independentment de la seva economia). El País Valencià acostumava a liderar aquest rànquing, però el 2011 Catalunya va ocupar-ne la primera posició -amb un deute equivalent al 20,7% del PIB-, cosa que no passava des del 1998.

Actualment, la segona comunitat més endeutada és el País Valencià (amb 20.762 milions) seguida de Madrid (que deu 15.447 milions d'euros). Sumats, els números vermells de totes dues autonomies són inferiors als de Catalunya.

Deute autonòmic i estatal

D'entre totes les administracions, la de l'Estat segueix sent la més endeutada, ja que acumula més de tres quartes parts del total de deute públic. El conjunt de les comunitats autònomes va créixer un 17,2% l'any passat (fins a assolir els 140.083 milions d'euros) mentre que el de l'administració central va augmentar un 14,5% (fins als 559.459 milions).

En conjunt, tot el deute de les administracions va ser del 68,5% del PIB, un nivell que supera el 60% permès per la Unió Europea però que està molt per sota d'altres grans països del Vell Continent. Sense anar més lluny, el deute de la locomotora europea, Alemanya, supera el 80%.

Segons Oliver, Catalunya lidera el rànquing d'endeutament entre les comunitats a causa del xoc migratori que va viure durant els anys del boom econòmic. "La sanitat i l'educació no donaven l'abast i aquesta realitat no es va reconèixer fins a l'últim sistema de finançament", afirma.

stats